Niezwykły tort czekoladowy z masą... ryżową!

07:41:00

Tego jeszcze nie było. Jest tort, ale okazji.. nie ma ;) Bo to wyjątkowy tort. Tort, który miał być zwykłym ciastem na weekend. Eksperyment, który oceniam na 5+. Nigdy nie pomyślałabym, że w roli masy czekoladowej tak dobrze sprawdzi się... ryż!
Obłędnie pyszny. A w dodatku nie zawiera dodatku tłuszczu (przynajmniej takiego "wprost") ani ogromnych ilości cukru, więc można go uznać za "lżejszy" wypiek. Nikt, kto go spróbował, nie zorientował się, z czego zrobiona jest baza masy. Ja sama powiedziałabym, że wykonana jest z mascarpone i gorzkiej czekolady. Niedowierzanie w oczach mojej mamy: "ale jak to, ryż i zwykły biały ser?!", pochwała ze strony taty i fakt, że zniknął w przeciągu jednego dnia... To wszystko świadczy o tym, że koniecznie musicie spróbować tego ciasta! Bardzo polecam :) I wiecie co? Jestem dumna z tego, że sama to wszystko wymyśliłam.



Składniki:
Biszkopt:
4 jajka
1/2 szkl. cukru
1/4 szkl. kakao
1/2 szkl. mąki pszennej
szczypta soli

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier (po łyżce), nadal miksując. Do piany dodawać po jednym żółtku, miksując na niskich obrotach. Mąkę i kakao przesiać. Stopniowo wsypywać do ciasta, mieszając delikatnie łopatką. Starać się nie uszkodzić puszystej struktury ciasta. Papierem do pieczenia wyłożyć spód tortownicy o śr. 21 cm. Boki wysmarować masłem. Przelać ciasto, wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 150 stopniach. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i całkowicie ostudzić.

Masa:
1 torebka ryżu jaśminowego Britta
1 i 1/2 szkl. mleka
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka cukru
50 g gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
3 łyżki śmietany 30%
150 g twarogu w kostce
200 ml śmietany 30%

Dodatkowo:
1 kieliszek czerwonego wina lub nalewki wiśniowej
1/2 słoika dżemu wiśniowego niskosłodzonego
płatki czekoladowe i wiśnie kandyzowane do dekoracji


Ryż wysypać z torebki, dokładnie opłukać. Mleko zagotować z cukrami i kakao. Wrzucić ryż i często mieszając, gotować, aż ryż będzie miękki i wchłonie większą część mleka. Dodać czekoladę, mieszać aż do jej rozpuszczenia. Dodać 3 łyżki śmietanki, wymieszać, aż wszystko się połączy w gładką masę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Zimną masę ryżową zblendować (mogą pozostać małe ziarenka, jeśli nam to nie przeszkadza). Dodać twaróg i ponownie zblendować na gładką masę. Zimną śmietankę ubić na sztywno. Bardzo delikatnie wymieszać z masą czekoladową.

Ostudzony biszkopt przekroić na dwa blaty. Każdy nasączyć winem. 3/4 masy czekoladowej rozsmarować na jednym blacie, drugi natomiast posmarować dżemem. Złożyć posmarowanymi powierzchniami do środka. Pozostałą część masy rozsmarować na wierzchu i bokach tortu. Udekorować płatkami czekolady i kandyzowanymi wiśniami. Schłodzić w lodówce przez min. 1,5 godz.

You Might Also Like

13 komentarze

  1. podziwiam tort i Ciebie za tak genialny pomysł! pierwszy raz spotykam się z ryżowym tortem w takim wydaniu i próbuję od razu wyobrazić sobie jak smacznie smakuje! :) jest super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem pod wrażeniem! Pod ogromnym wrażeniem :-) Tort, ach! Ale ja znajduję okazję! WEEKEND :D Trzeba uczcić weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał :) Ten tort wygląda wspaniale. Jak z najlepszej cukierni, mówiąc szczerze. Dodatek ryżu jest bardzo oryginalny - właściwie nigdy nie spotkałam się do tej pory z takim pomysłem. Dzisiaj zarządziłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wisienka na torcie wieńczy dzieło, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No to pojechałaś po bandzie!:)
    Mnie również udało Ci się zaskoczyć. Wyjątkowy tort na weekendowe deserowanie:) Wygląda tak smacznie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Super pomysł :D Uwielbiam ryż na słodko, chętnie skusiłabym się na kawałek tortu :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. ale tooorcicho!! :D do dzisiejszej kawy byłoby idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam kilka pytani odnośnie tego przepisu.
    1) "150g twarogu". Jaki ma to być twaróg?(tłusty, półtłusty, chudy)
    2) Jakiej firmy płatki czekoladowe?
    3) Jakie wino może być porównywalne z nalewką wiśniową?
    Może pytania wydają się błahe lecz jest to mój pierwszy tort i pragnę zaserwować go na imprezie sylwestrowej(15 osób +) dlatego chce aby wyszedł jak najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. już odpowiadam :)
      1) Użyłam najzwyklejszego, chudego twarogu w kostce z Biedronki. Myślę, że półtłusty również się nada :)
      2) płatki czekoladowe pochodzą z Lidla. Można je ew. zastąpić startą na tarce czekoladą (albo nawet pokruszonymi ciasteczkami, to tylko dekoracja - tu można postąpić dowolnie, według uznania)
      3) jeśli chodzi o wino, to użyłam domowego - mam to szczęście, że tata sam produkuje :) myślę, że każde czerwone, półsłodkie wino o lekko owocowej nucie nada się na nasączenie.

      Mam nadzieję, że pomogłam :) Trzymam kciuki, aby się udało!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam.

      Usuń
  9. a czy mozna zastapic wino likierem kokosowym malibu?? nie przepadam w ogole za nasaczanymi alkoholem tortami, odrzuca mnie to, ale jesli juz to kiedys do tortu kokosowemgo uzylam wlasnie malibu i wyszlo fajnie. to moj drugi tort w zyciu, nei chce go zepsuc, bo to dla Mamy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, że tak. Można również zrezygnować zupełnie z alkoholu i nasączyć tort naparem z ciemnej herbaty :)
      Mam nadzieję, że będzie smakował. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy