Makowiec na kruchym spodzie

12:59:00

Chociaż jestem pewna, że słodkości w te  Święta Wam nie brakuje, przedstawiam przepis na makowiec - z kruchym spodem, duuużą ilością maku i pianką. Zwykle przygotowywałam struclę makową na cieście drożdżowym, jednak nauczona doświadczeniem z lat poprzednich postanowiłam upiec kruchą wersję tego ciasta, ze względu na to, że dłużej zachowuje ono świeżość i nie wysycha tak, jak drożdżowe. Polecam fanom maku - nie będziecie zawiedzeni! Miłego świętowania :)


inspiracja: Bajkorada
Składniki:

Ciasto:
250 g masła lub margaryny
5 żółtek
2 szkl. mąki pszennej
3/4 szkl. mąki krupczatki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki spirytusu

Piana:
5 białek
szczypta soli
1 szkl. cukru pudru
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Masa makowa: gotowa z puszki, lub domowa (użyłam gotowej wzbogaconej o zmielony mak, skórkę pomarańczową, ekstrakt rumowy, posiekane orzechy włoskie i 2 łyżki powideł śliwkowych)

Z masła, żółtek, mąki, proszku do pieczenia i łyżki cukru pudru zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części, zawinąć w foli i schłodzić w zamrażalniku.
Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli, stopniowo dodając cukier puder. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Na blaszkę (moja miała wymiary 25x30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia zetrzeć na tarce o grubych oczkach jedną część ciasta. Następnie wyłożyć masę makową. Na mak zetrzeć kolejną część ciasta, wyłożyć pianę i zetrzeć trzecią część ciasta. Piec około 45 minut w 180 stopniach.Ostudzić, posypać cukrem pudrem.


You Might Also Like

5 komentarze

  1. Taki makowiec to mój ulubiony! Żadne rolady, a właśnie taki - na kruchym spodzie! Taki robi moja babcia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też wolę taką wersję - łatwiej się kroi, nie pęka... no, same zalety :D

      Usuń
  2. o kurcze! Nie spotkałam się z czymś takim!
    Podoba mi się <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ładny wyszedł:) i cieszę się, że smakował. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. też miałam robić piankę do mojego makowca, ale w ferworze przygotować zwyczajnie zapomniałam i białka przeleżały w lodówce... a na pewno byłby jeszcze lepszy! ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy