Chleb słonecznikowy na maślance

06:42:00

Muszę przyznać, że od kiedy w okolicy powstała pewna piekarnia, jestem jej stałą klientką. Najczęściej kupuję w niej chleb słonecznikowy - jest ciężki, utrzymuje świeżość przez kilka dni i nie zawiera karmelu ani innych "zaciemniaczy". To właśnie ten chleb lubię najbardziej... Ale nie ma porównania z domowym, własnoręcznie przyrządzonym pieczywem :) Żałuję, że nie mam tyle czasu, by samodzielnie piec chleb częściej... Jednak kiedy już wyjmuję z piekarnika pachnący, przyrumieniony bochenek, wynagradza to wszystkie trudy oczekiwania. Kupne (chociaż dobrej jakości!) pieczywo nie może się równać z domowym chlebem.

To przepis, który wykorzystam z pewnością nie raz. Jest praktycznie bezproblemowy, a chleb wychodzi pyszny! Bardzo polecam.



Źródło: Chleby.info


Składniki na 1 bochenek:

500 g pełnoziarnistej mąki pszennej
500 ml maślanki naturalnej
30 g świeżych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
100 g ziaren słonecznika


Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy maślankę o temp. pokojowej, rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i sól i dosypujemy słonecznika (pozostawić garstkę do posypania). Mieszamy wszystko dokładnie około 15 minut (posłużyłam się drewnianą łyżką). Otrzymamy z tego dość luźne ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Potem przekładamy do foremki wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kolejne 20 minut (jak zawsze pod przykryciem). Chleb przed pieczeniem posypać słonecznikiem.
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy ok. 50 minut, aż skórka ładnie się zrumieni.

You Might Also Like

10 komentarze

  1. świetny pomysł! przyznam, że sama lubię ten słonecznikowy chlebek, ale też zgodzę się, że jednak domowe pieczywo jest nie do przebicia - ten zapach *-*

    OdpowiedzUsuń
  2. domowy rządzi :)
    Faktycznie, często brakuje na niego czasu, ale jednak.. jeśli tylko go znajduję to piekę, nawet w zapasie a potem mrożę-jest na dłużej ;)
    Super przepis, z maślanką jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowe chleby zawsze będą lepsze niż kupne, choć mam parę gatunków kupnych chlebów, które uwielbiam; )

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda pysznie ale to już wyższa szkoła pieczenia, nie przy moich zdolnościach anty

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie potrzeba żadnych specjalnych zdolności, aby upiec ten chlebek! :) jest tak prosty w przygotowaniu, że z całą pewnością Ci się uda!

      Usuń
  5. U mnie teraz też robi się domowe chlebki, takie najlepsze! Szczególnie na zakwasie, ale taki na drożdżach też muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ze słonecznikiem jest świetny! szczególnie jak tak przyjemnie chrupie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno smakował pysznie :) chleb słonecznikowy to właściwie jeden z moich ulubionych, a domowy pewnie przebija wszystkie kupne. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy