Tort naleśnikowy z soczewicą

09:00:00

Na blogu pojawił się już kiedyś tort naleśnikowy, w wersji ze szpinakiem. Tym razem debiutowałam z soczewicą w roli farszu. Smakowało, oj bardzo smakowało.. Polecam, to naprawdę sycący obiad :)




Składniki:

Naleśniki (ok. 10 sztuk)
150 g mąki (kopiasta szklanka)
2 jajka
1 szklanka mleka
szczypta soli
łyżeczka oleju lub oliwy

Jajka i mleko zmiksować. Miksując dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie dodać do niego trochę wody (ok.pół szklanki), by miało odpowiednią konsystencję i łyżeczkę oleju/oliwy. Zapobiegnie to przywieraniu naleśnikom do patelni. Usmażyć naleśniki, odłożyć na talerz.

Farsz:
200 g soczewicy czerwonej
1 cebula
1 marchewka
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka słodkiej papryki w proszku + duża szczypta ostrej papryki
sól, pieprz
1 łyżka masła
100 g pokruszonej fety
starty ser żółty do posypania

Soczewicę wypłukać, zalać niewielką ilością wody, zagotować, aż będzie miękka. Cebulę drobno posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę smażyć na maśle, aż zacznie lekko brązowieć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i marchewkę, smażyć razem ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia, dodać koncentrat, sól, pieprz i paprykę, wymieszać dokładnie i połączyć z soczewicą. Dodać pokruszony ser feta.

Tortownicę o wym. 21 cm wysmarować delikatnie masłem. Ułożyć naleśnika, posmarować go farszem, przykryć kolejnym plackiem. Powtórzyć aż do wyczerpania składników. Ostatni naleśnik posypać startym żółtym serem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać przez 20 minut.


You Might Also Like

8 komentarze

  1. patrząc na taki naleśnikowy torcik coraz bardziej nabieram ochoty! świetne wykorzystanie nie tylko naleśników, ale i soczewicy :) obiad zdrowy, pożywny i smaczny - to lubię! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały pomysł... Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko raz w życiu, jakieś.... pół roku temu? zrobiłam naleśnikowy tort na obiad w wersji wytrawnej, smakował świetnie:) Twoja wersja bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda świetni jestem ciekawa smaku farszu, nigdy nie wykorzystywałam soczewicy

    OdpowiedzUsuń
  5. i ze szpinakiem i z soczewicą zjadłabym bez zastanowienia! ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny pomysł na naleśniki! Pyszny farsz, z chęcią kiedyś spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy