Drożdżowe z nadzieniem marcepanowo-cynamonowym

07:58:00

Drożdżowe to mój kulinarny pewniak. Jakkolwiek bym go nie przygotowała, zawsze będzie smakowało. To także mój ulubiony rodzaj ciasta, które nigdy (odpukać) jeszcze mnie nie zawiodło. Uwielbiam długie zagniatanie, odstawianie w ciepłe miejsce i cierpliwe oczekiwanie, aż podwoi swoją objętość. Uwielbiam zapach, jaki unosi się w całym mieszkaniu, kiedy ciasto drożdżowe pięknie rumieni się w piekarniku. Wbrew przestrogom, żeby nie jeść gorącego - zawsze to praktykuje. Takie smakuje najlepiej, kto spróbował, ten wie ;)
Dziś przedstawiam moje najnowsze odkrycie - zakręconą babkę drożdżową z bardzo aromatycznym marcepanowo-orzechowo-cynamonowym nadzieniem. Nie przesadzę, jeśli powiem, że sama zjadłam prawie połowę. Nie mogłam się oprzeć, to zdecydowanie najlepsza propozycja, zwłaszcza w przedświątecznym okresie. Spróbujecie?




inspiracja: Kuchnia Lidla

Ciasto:
300 g mąki pszennej
150 ml mleka
25 g drożdży
3 łyżki cukru
40 g roztopionego masła
2 żółtka
1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
szczypta soli

Masa:
200 g marcepanu
100 g zmielonych migdałów (u mnie orzechy włoskie)
50 g cukru pudru
2 białka
1 łyżeczka cynamonu
garstka chocolate chips lub posiekanej gorzkiej czekolady

Ciasto:
Drożdże utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Mleko delikatnie podgrzać (ma być letnie) i połączyć z drożdżami. Mąkę przesiać do miski., zrobić zagłębienie i wlać do niego przygotowaną mieszankę z mleka, drożdży i cukru. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.

Gdy rozczyn urośnie mieszamy go z żółtkami, roztopionym masłem i szczyptą soli. Ciasto dokładnie wyrabiać, aż będzie odklejać się od ręki. Odstawić do wyrośnięcia (musi podwoić swoją objętość).


Masa cynamonowo - marcepanowa:
Marcepan utrzeć z białkami, stopniowo dodając zmielone migdały i cukier puder. Masę dobrze wyrobić dodać cynamon i posiekaną czekoladę.

Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na kształt prostokąta o grubości 3-4 mm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć masę cynamonowo-marcepanową i równomiernie rozsmarować. Zwinąć jak roladę, po czym złączyć końce, formując wieniec. Przełożyć do formy na babkę z kominkiem (najlepiej silikonowej). Odstawić na około 20-25 minut, do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C na około 30 minut. Wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem. 

Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Uwielbiam kształt babki z takiej formy:) A jeśli jest drożdżowa, to ja już nie mam pytań.

    Zapach ciasta drożdżowego jest nie do podrobienia i nie do przecenienia, chociaż na ciepło zupełnie mi nie smakuje, więc podjadania nie praktykuję, cierpliwie czekam aż wystygnie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym nadzieniem mnie kupiłaś<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda barrrdzo apetycznie! : )
    Pomysłowo nadziane!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy