Bułki z otrębami

09:14:00

Jestem zmarzluchem, ale mimo to lubię te chłodniejsze dni. Wtedy herbata z sokiem malinowym smakuje najlepiej a gorące kakao nie ma sobie równych. Wreszcie jest czas, żeby włączyć piekarnik, żeby zagnieść ciasto drożdżowe i uformować bułeczki. A potem? Jeszcze ciepłe posmarować masłem. Domowa piekarnia na chłodne wieczory to bardzo dobry pomysł.




Przepis od dawna leżał zapisany na wyrwanej z zeszytu kartce.. Znalazłam go gdzieś w internecie, jednak nie mogę sobie przypomnieć dokładnego źródła... Wybaczcie!

Składniki:
250 g mąki pszennej 
1/2 szkl. otrębów (użyłam żytnich firmy Sante)
3/4 szkl. ciepłej wody
1/2 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oliwy

Drożdże rozpuścić w wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić na 10 minut, aż trochę podrosną. 
Mąkę, otręby i sól wymieszać w misce. Dolać drożdże i łyżkę oliwy. Zagnieść, aż ciasto będzie elastyczne (może być trochę lepiące, jednak starać się nie podsypywać mąką). Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść, podzielić na 6 części. Uformować bułeczki, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać otrębami. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na czas rozgrzania piekarnika do 200 stopni.
Bułki wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 30 minut (do zrumienienia). 
Smacznego!


Blog to jednak świetne miejsce do nawiązywania znajomości. Dzisiaj po raz kolejny przełamię wirtualny dystans, już nie mogę się doczekać!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. Super bułeczki :) Muszę się kiedyś zmotywować do upieczenia podobnych, bo ten zapach świeżego pieczywa musi być cudowny.

    OdpowiedzUsuń
  2. drożdżowe bułeczki na śniadanie!! musiało cudownie pachnieć,no i jeszcze lepiej smakować :)
    pewnie ....będzie miło, będzie pysznie ! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też szybko marznę, ale przepadam za chłodną aurą jesieni i zimy:)))

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też jestem zmarźluchem, ale lubię jesień,bo mogę ubrać grube swetry, szale i skarpety, które uwielbiam. no i te wszystkie ciasta i dodatki do herbaty, które o innej porze roku nie smakowałyby tak wspaniale!

    OdpowiedzUsuń
  5. ooo.. domowe bułki właśnie z masłeeeeeem <3 najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  6. Domowe bułeczki uwielbiam!
    Zazdroszczę, spotkania są świetne! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladaja super :) ile to jest 1\2 kostki drozdzy? Niestety w USA nie ma takich kostek a z checia wyprobowalabym Twoj przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, użyłam kostki o gramaturze 100g, więc trzeba do przepisu zużyć ok. 40-50g :)

      Usuń
    2. Dzieki ;) dzisiaj go wyprobuje :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy