Wege obiad - placki dyniowe z cukinią i selerem

13:55:00

Uwielbiam warzywne placuszki. Mogłabym jeść je codziennie, bez obaw, że mi się znudzą. Jest przecież tyle warzyw, tyle możliwości smakowych, tyle niewypróbowanych kombinacji... Mam jednak jeden warunek - placuszki muszą być chrupiące i lekkie, a nie ociekające olejem. Po wielu próbach wiem, że taki efekt jest do osiągnięcia tylko wtedy, gdy smażymy je na baardzo dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.

Mamy prawdziwą jesień, więc wykorzystuję w kuchni jesienne smaki. Dynia, cukinia i seler - nie spodziewałam się, że to będzie tak udane połączenie. Polecam!



Składniki (na ok 12 małych placuszków):

200 g surowej dyni, bez pestek i skóry
kawałek selera
1/2 niedużej cukinii
1 jajko
4 łyżki mąki owsianej (zrobiłam ją własnoręcznie, bardzo drobno mieląc płatki owsiane)
2 łyżki mąki pszennej
3/4 płaskiej łyżeczki soli
olej do smażenia
pieprz, papryka ostra, bazylia

Dynię i selera obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cukinię dobrze umyć, również zetrzeć. Warzywa posolić, odsączyć na sicie (to ważne, inaczej placki zaczną się rozpadać). Wbić jajko, dodać mąkę i przyprawy. Dobrze wymieszać, by masa była gęsta.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju (ok.2 łyżki). Na gorącym tłuszczu kłaść po łyżce masy, formować okrągłe placki. Smażyć z dwóch stron, aż będą rumiane. Podawać z jogurtem naturalnym, śmietaną lub ulubionym sosem.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. ooo! Piątka :D Też kocham placuchy <3
    Połączeenie idealne, aahh :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jak na razie jadłam dyniowe w słodkiej wersji, ale chętnie spróbuję i w takiej wytrawnej, obiadowej :) tym bardziej z cukinią <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Również lubię takie placki a marchewkowe to chyba najbardziej :) Muszę spróbowac tych z cukinii :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy