Tarta migdałowo-orzechowa z gruszkami

08:20:00

Lubię taką jesień. Różnokolorową. Na tyle ciepłą, że nie marznę, jednak przyjemnie jest napić się ciepłej herbaty po spacerze. I upiec ciasto, koniecznie z sezonowymi owocami. Gruszki i orzechy to dla mnie prawdziwie jesienne smaki. A jakie są Wasze ulubione?



Składniki:

Kruche ciasto:
2 szkl. mąki krupczatki
szczypta soli
125 g zimnego masła
2 łyżki wody
3 łyżki cukru pudru

Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego płaski dysk, owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 1 godzinę. Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim oprószoną mąką okrągłą formę na tartę o średnicy 27 cm. Przykryć ciasto papierem do pieczenia i obciążyć, np. grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec 15 minut. Zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze przez 5 minut.

Masa:
2 duże, dojrzałe gruszki
80 g mielonych migdałów
80 g mielonych orzechów (włoskich lub laskowych)
1 łyżeczka aromatu migdałowego lub Amaretto
200 ml śmietany 30%
2 żółtka
100 g cukru pudru

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać aromat lub likier Amaretto, mielone orzechy i migdały, zmiksować. Dodać śmietankę i wymieszać razem. Gruszki obrać, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Każdą połówkę ponacinać. Na podpieczony spód wylać masę migdałową, ułożyć na niej gruszki. Piec przez ok. 25 minut, aż masa się zetnie i zezłoci. 

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Jaka piękna tarta :) Gruszki, migdały i na pewno ten delikatny, kremowy smak całej masy muszą stanowić wspaniały duet z kruchym ciastem. Wpraszam się na kawałeczek :*

    OdpowiedzUsuń
  2. Gruszki i orzechy to nie są dla mnie smaki jesieni. U mnie to marchewka, jabłka i cynamon, to jest połączenie trafione w smakowy punkt jesieni, który później ustępuje miejsca korzennemu piernikowi... wrrrróóć! rzeczywistość!!! póki co jesień:)))
    niemniej Twoja tarta wygląda pysznie, skusiłabym się bez większego wahania^^

    OdpowiedzUsuń
  3. gruszki może mniej, ale orzechy owszem, sa dla mnie jesieni oznaką. chociaż częściej korzystam z orzechów zimą. dla mnie jesień smakuje dynią, słodką marchewką, ziemniakami i jabłkami. ale tarty takie jak Twoja działają na mnie hipnotyzująco! smaczna :]

    OdpowiedzUsuń
  4. pięknie się ta tarta prezentuje ! lubię takie migdałowe smaki, a gruszki i orzechy to strzał w dziesiątkę - czuć jesień <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Z każdym twoim wypiekiem jest coraz smaczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Na jesień - zdecydowanie dynia. I mnóstwo, mnóstwo czekolady :)
    A Twoja tarta mnie zachwyciła, bo połączenie migdałów i gruszek lubię ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Niebiańskie połączenie smaków;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy