Babka kukurydziana

07:10:00

To był najlepszy weekend od dawna. Mój organizm domagał się chwili odpoczynku, a ucieczka do lasu wspaniale mi pomogła w zrelaksowaniu się i oderwaniu od schematycznej rzeczywistości. Tak niewiele potrzeba do pełnego uczucia szczęścia! Uśmiech? Mogę się uśmiechać, bo mam powody. I wierzę, że już zawsze będę je miała.


W mojej kuchni króluje ostatnio prostota, chociaż wcale nie tęsknie za wymyślnymi daniami. Eksperymentuję, owszem, ale przy nowych składnikach staram się raczej nie wydziwiać, by uniknąć porażki już w pierwszym podejściu. Tak było z mąką kukurydzianą - wiedziałam, że na kulinarny debiut z jej udziałem muszę spróbować jakiegoś ciasta. Poszukałam, poczytałam, zainspirowałam się. Babka upieczona w mojej silikonowej formie okazała się dobrym wyborem. Zwykła-niezwykła. Najlepsza ze szklanką mleka.



źródło: Technicolor Kitchen

Składniki:
140g mąki pszennej
150g mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jajka
1 szkl. cukru
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
¾ szkl. (180ml) oleju
1 szkl. gorącego mleka

W misce przesiać ze sobą mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu ubić jajka, dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy, aż masa będzie jasna i puszysta. Cienką strużką wlać olej, miksując. Dodać ekstrakt waniliowy. Stopniowo wsypywać suche składniki, mieszając łyżką. Dodać mleko i wymieszać (nie używać miksera). Ciasto przełożyć do przygotowanej formy na babkę (najlepiej takiej z kominkiem). Wstawić do piekarnika i piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
Posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub polewą czekoladową. Ja przygotowałam rzadki syrop karmelowy, którym polałam ostudzoną babkę. 
Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Najzwyklejsza prosta babka, to coś, co lubię!:) Wyszła Ci piękna, to pewnie poniekąd sprawka silikonowej foremki, bo z tych aluminiowych (to chyba aluminium, nie?^) nie zawsze ładnie wychodzi po wyłożeniu, nawet z tych naprawdę DOBRYCH form DOBRYCH producentów. Silikon rządzi! No i oczywiście zdolności cukiernicze Autorki:*

    OdpowiedzUsuń
  2. weekend w leśnym otoczeniu brzmi wspaniale! uśmiechaj się, uśmiechaj jak najwięcej! :*
    a babka? chętnie bym zjadła kawałek! kukurydzianej nigdy nie miałam okazji próbować :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Kukurydziana??? Przyznam że nie słyszałam, ale podoba mi się :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dobrze, że tak piszesz! post pełen radości :) aż sama się uśmiecham!
    baba jest świetna ! kukurydziana na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super! Cieszę się, że znajdujesz powody do uśmiechu, to baaardzo dobrze ;D
    A babka może i prosta ale wykończyłaś ją przepięknie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam Panią,
    trafiłam tu zupełnie przypadkowo, powodowana chęcią upieczenia babki kukurydzianej :)
    Po przeanalizowaniu kilku internetowych przepisów, ten wydał mi się "obiecujący" :)
    I nie pomyliłam się - babka jest wyśmienita...
    Dziękuję i pozdrawiam
    Agata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało!
      Pozdrawiam,
      Aneta :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy