Zupa krem z pieczonej papryki i dyni

15:29:00

Wspaniała, gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Ta zupa wskoczyła do rankingu moich ulubionych, jesiennych dań. Czy można nie lubić czegoś o tak apetycznym kolorze i aromatycznym zapachu? Koniecznie wypróbujcie, nie będziecie rozczarowani.




Inspirację znalazłam na stronie Biblia Smaków.

Składniki na 1 dużą lub dwie małe porcje:
1 czerwona papryka
200g dyni oczyszczonej z pestek i pokrojonej w kostkę
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżka śmietany
1 łyżka ziół prowansalskich
sól i pieprz
oliwa

Paprykę umyć, usunąć pestki i pokroić w paski. Dynię obrać i pokroić w kostkę. Warzywa ułożyć w  naczyniu żaroodpornym, przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i skropić oliwą. Piec w 200°C przez ok. 30-40 minut.

Po tym czasie warzywa przełożyć do garnka, zalać 2 szklankami wody i gotować. Dodać paprykę słodką i ostrą, gotować mieszając 5 minut. Zmiksować, używając blendera i ewentualnie doprawić. Dodać śmietanę i wymieszać, już nie gotować. Podawać z grzankami lub chlebem.


Smacznego!

You Might Also Like

9 komentarze

  1. Takie warzywne kremy zyskują u mnie na znaczeniu szczególnie w okresie zimy, kiedy trzeba się czymś porządnie rozgrzać. A wiadomo, że nic tak nie rozgrzewa i syci jak zupa krem z ulubionych warzyw :) Paprykowa jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie! Żadne drugie danie, w sensie obiadowe, nie rozgrzeje tak cudownie jak smakowita zupa....:)

      Usuń
    2. ej, też tak macie? Zuuupy grzeją :D
      Ale dla mnie sama dyniowa poproszę <3

      Usuń
  2. Ale paruje! :-) Widać, że rozgrzewająca! Uwielbiam kremy, parę dni temu robiłam z brokuła, a w tamtym roku z marchwi, z grzybów i dynii :-) W tym roku planuję z papryki właśnie, więc na pewno skorzystam z Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Intensywnie czerwona i na pewno smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  4. rozgrzewająca zupka krem zawsze mile widziana, lubię szczególnie brokułową, ale tak patrzę na tą wersję i wiem że na pewno będę chciała i tą wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy