Risotto z porem, cukinią i kurczakiem

10:05:00

Może trudno w to uwierzyć, ale to było pierwsze PRAWDZIWE risotto, jakie miałam okazję przygotować. Dania z ryżem bardzo lubię, jednak jak dotąd zazwyczaj szłam na łatwiznę ;) Po prostu gotowałam osobno ryż, osobno sos - i łączyłam to wszystko razem przed podaniem. Tym razem postępowałam tradycyjnie. Przygotowałam bulion warzywny, białe wino, parmezan. Użyłam jedynego właściwego ryżu do risotto - Arborio. Ten rodzaj ryżu charakteryzuje się nieco bardziej okrągłymi ziarenkami, które podczas gotowania nie sklejają się, lecz nadają potrawie przyjemną, kremową konsystencję. Poddusiłam cebulkę, pory i kurczaka... A potem stałam nad garnkiem, pilnując, by potrawa zgęstniała i nie przywarła do dna. To danie nie jest dla tych, którzy chcą mieć wszystko gotowe w kilka minut. Ale swym smakiem wynagradza całą cierpliwość, jaką włożyliśmy w jego przygotowanie.



Składniki:
1 duży por
1/2 cukinii
1 pierś z kurczaka
1 cebula
300g ryżu do risotto Arborio marki Halina
100 ml białego wina
3 szkl. bulionu warzywnego
3 łyżki masła
3 łyżki tartego parmezanu lub sera żółtego
sól, pieprz
tymianek

W rondlu rozgrzać masło. Wrzucić drobno posiekaną cebulę, dusić, aż się zeszkli, mieszając od czasu do czasu. Pora dokładnie umyć, odciąć ciemnozieloną końcówkę, zostawiając jedynie jasną część warzywa. Przekroić na 4 części, posiekać. Dodać do cebuli, przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 5 minut, mieszając.
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w niedużą kostkę. Dodać do rondla, poddusić przez kilka minut.
Do rondla wsypać ryż. Podsmażać przez ok. 1-2 minuty, aż stanie się szklisty. Wlać wino, zaczekać, aż się wchłonie. Stopniowo wlewać bulion, ciągle mieszając aż każda porcja płynu zostanie wchłonięta. Całość gotować przez ok. 20 minut. Na 4-5 minut przed końcem gotowania do risotto dodać pokrojoną w drobną kostkę cukinię. Gdy ryż będzie już miękki i wchłonie cały bulion, zestawić rondel z ognia, dodać parmezan, sól, pieprz i tymianek, wymieszać. Przykryć garnek i pozostawić na ok. 3 minuty, by smaki się połączyły.
Smacznego!

You Might Also Like

12 komentarze

  1. Mnie też rzadko chce się robić ristotto zgodnie z przepisem i idę na taką łatwiznę jak Ty:p tylko, że Ty się juz przełamałaś, a ja jeszcze nie:p

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię dania z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. przyznam się że nie robiłam nigdy w życiu risotto, a kiedyś w restauracji było wpadką i zupełnie mi nie posmakowało. jednak twoje smaki bardzo mnie zachęcają, chyba sama sobie przyrządzę taki obiad na weekend ;D w sumie i można nawet by do szkoły zabrać w pudełeczku, tylko że na ciepło to nie to samo co lekko zimne :p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podpisuję się pod Twoją wypowiedzią, też nigdy nie robiłam prawdziwego risotto, a nawet powiem więcej nie jadłam.

      Usuń
    2. w takim razie gorąco zachęcam do spróbowania! to wcale nie takie trudne, a za to pyszne danie :)

      Usuń
  4. Wygląda bardzo smakowicie!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja jadłam podobne danie, ale zamiast pora były zielone oliwki - równie pyszne :)

    Pozdrawiam, Meg
    www.megulencja.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  6. Dzisiaj zrobiłam. Wyszło przepyszne :). Polecam przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Normalnie nie mogę się oderwać od patelni :) PYSZNE to mało powiedziane!!! Tylko nie miałam w domu pora i dałam selera naciowego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz. Dobry pomysł z tym selerem naciowym! Fajnie, że smakowało :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy