Nocny chleb owsiany

08:06:00

 Nie spodziewałam się, że początek września będzie tak przyjemny.

Myślałam, że będę czuć jakąś pustkę, która jeszcze w zeszłym roku wypełniona była szkołą. Ale nie, wcale mi szkoły nie brakuję. Cieszę się, że mogę w środku tygodnia wyjechać za miasto. Do lasu. Z najbliższą osobą. Zjeść leniwe śniadanie na podwórku, pójść na bardzo długi spacer wzdłuż leśnych ścieżek porośniętych wrzosami, cieszyć się wciąż piękną pogodą. Przyjemne chwile zostają na długo. Niech pozostaną jak najdłużej.


 


Z zapachem domowego chleba nie wygra absolutnie nic.

Przepis znaleziony na blogu Every Cake You Bake, z moimi zmianami


Składniki na 1 bochenek:

1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych marki Halina
1 szklanka wrzącej wody
3 szklanki mąki (użyłam mieszanki mąki żytniej, orkiszowej i pszennej)
25 g świeżych drożdży
1/3 szklanki ciepłej wody
1/4 szklanki melasy (zastąpiłam miodem)
1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka masła

Płatki owsiane zalać wrzącą wodą i odstawić do ostygnięcia.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, pozostawić na chwilę, aż zaczną pracować. Dodać do namoczonych i lekko ostudzonych płatków owsianych. Dodać miód lub melasę, sól i stopione masło. Wymieszać.

W dużej misce wymieszać 2,5 szkl. przesianej mąki z owsiano-drożdżową mieszanką. Wyrabiać, dodając pozostałą mąkę (jeżeli ciasto jest bardzo gęste, dodać również trochę ciepłej wody). Przykryć i odstawić na 5 minut.

Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, posypać płatkami owsianymi lub ziarnami. Foremkę przykryć folią i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut przed pieczeniem.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec około 50 minut, aż wierzch chleba zarumieni się.




You Might Also Like

10 komentarze

  1. Ale się dzisiaj zgrałyśmy z domowym pieczywem! U Ciebie przepis na chleb, u mnie na bułeczki :) I też owsiane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wymieńmy się i otwórzmy owsianą piekarnię! haha :D

      Usuń
    2. podoba mi się ten pomysł! :D

      Usuń
  2. zapisałam przepis, uwielbiam domowe pieczywo :]

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm.. wygląda geeenialnie! Śniadanie z nim to sama przyjemność! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, domowy chleb - z chęcią spróbowałabym go, jeszcze ciepłego. Najlepiej z domową konfiturą i twarożkiem właśnie. :) Może kiedyś faktycznie sama go upiekę...

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę uwierzyć na słowo, że zapach oszałamia domowników i cały dom i jestem przekonana, że musi być absolutnie cudowny, skoro przechodząc obok piekarni moje kubki smakowe szaleją;-)

    OdpowiedzUsuń
  6. owsiany chlebuś? o tak, piszę się na taki! szczególnie owsiany, pachnący, świeżutki i jeszcze cieplutki <3
    licze na to że cały miesiąc będzie przyjemny :)

    OdpowiedzUsuń
  7. pysznie wygląda:) chętnie bym taki zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Domowy chlebek.. to jest to :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy