Cytrynowo-kakaowa babka i test formy silikonowej

09:03:00

Babki to ciasta, które nie są najczęściej pieczone w mojej kuchni. Lubię je, ale od czasu do czasu. Kiedy mam ochotę na babkę, spędzam sporo czasu, by wybrać najlepszy przepis. Napatrzę się przy tym na wiele idealnie wyglądających, puszystych i apetycznych okazów, a potem zastanawiam się, dlaczego moje nie są tak perfekcyjne... Okazało się, że problemem może być nie tylko sam przepis, ale i forma, w której pieczemy ciasto. Do tej pory używałam najtańszej, aluminiowej, z kominkiem. Kiedy jednak dostałam możliwość przetestowania silikonowej foremki na babkę ze sklepu Emako, moje babkowe poczynania wkroczyły w zupełnie inny wymiar ;)



Największym plusem tego silikonowego cuda jest to, że ciasto wychodzi idealnie równe, bez problemów odchodząc od ścianek formy, której nie trzeba już natłuszczać i wysypywać mąką. Po upieczeniu po prostu przewracam babkę do góry nogami, zdejmuję foremkę i mogę podziwiać ;) Drugim faktem, którym byłam bardzo przyjemnie zaskoczona, jest brak zakalca, który wcześniej zdarzał mi się w babkach dosyć często. Nie mogę powiedzieć ze stuprocentową pewnością, że jest to kwestia użycia formy silikonowej. Ale od kiedy zaczęłam jej używać, nie przytrafił mi się żaden zakalec. Może to przypadek, a może coś w tym jest :)

Generalnie test silikonowej formy na babkę wypada jak najbardziej pozytywnie. Posiadam taką w czerwonym kolorze, jest bardzo estetyczna i godna polecenia. Możecie nabyć ją tutaj.


Na pierwszy ogień poszła babka cytrynowo-kakaowa, którą znalazłam na blogu Moje Wypieki. Jak smakuje? Jest delikatna, miękka i nie za sucha. Delikatnie cytrynowa warstwa dobrze komponuje się z tą czekoladową. Jeśli lubicie typowo babkowe wypieki, powinna przypaść Wam do gustu.

Podaję z moimi małymi zmianami.

Składniki:
200 g masła
400 g mąki pszennej
2 opakowania kisielu cytrynowego bez cukru (38g każdy)
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szkl. wody
1/4 szkl. soku z cytryny
1 szkl. drobnego cukru do wypieków
5 jajek, białka i żółtka oddzielnie

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
Masło roztopić, wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem ma puszystą masę. Następnie, nadal ucierając, dodawać naprzemiennie - po łyżce roztopionego masła, wodę wymieszaną z sokiem z cytryny oraz mąkę z proszkiem do pieczenia, aż do wyczerpania składników.
1/4 ciasta odlać do innej miseczki, wsypać kakao i zmiksować na jednolitą masę. Do pozostałej masy wsypać 2 opakowania kisielu. Wymieszać, do połączenia.

Ubić pianę z białek. 1/4 piany dodać do masy kakaowej, resztę do masy cytrynowej. Delikatnie wymieszać, używając do tego łyżki.

Do silikonowej formy na babkę z kominkiem (jeśli używacie zwykłej, należy wysmarować ją masłem i oprószyć mąką)  przelać najpierw trochę cytrynowej masy, potem kakaowej i przykryć resztą jasnej masy. Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 190ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto przewrócić na talerz, wyjąć z formy. Oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!

You Might Also Like

12 komentarze

  1. Takie babki to jedne z moich ulubionych wypieków. Zwykłe, bez żadnej masy czy kremu, idealnie 'sypkie' i kruchutkie, rozpływające się w ustach. Nie mam silikonowej formy, tylko tradycyjną, co prawda dobrej firmy, ale i tak nigdy nie wychodzi mi tak idealna jak Twoja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie:) piękna babka:) bardzo lubię silikonowe formy, szybko się myją i nie zajmują dużo miejsca w szafce:)

    OdpowiedzUsuń
  3. mam dwie formy silikonowe na babki, jedna to różyczka i wszystko ładnie pięknie, ale mam problem z tym, że jej końcówki "płatków" się przypiekają bardziej, a druga taka zwykła z kominkiem, ale nie wiem czy jest za duża czy co, że babka wychodzi do połowy formy i jest płaska :P I też zdarza się że te zagięcia co są bliżej blachy się przypiekają bardziej. Za to cieszę się, ze z muffinkowymi formami nie mam problemów :D A przepis chętnie wypróbuję może wyjdzie :) //Yuki//

    OdpowiedzUsuń
  4. Babka wyszła idealnie :)
    ja też uwielbiam silikonowe formy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. co za baba! wyszła ci świetnie :) będzie szczególnie idealnym wypiekiem wielkanocnym, ale u mnie nie tylko w tym czasie się sprawdza, a brat uwielbia takie jeść z mlekiem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. no i zostało coś jeszcze?
    Baba 1sza klasa, mniam! Z dodatkiem kakao obowiązkowo :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy babkę wyciągnęłaś od razu po upieczeniu? Bo jest taka idealna w kształcie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, wyjęłam ją z formy jeszcze gorącą (chociaż nie wiem, czy to poprawne i czy nie trzeba chwilę odczekać) :)

      Usuń
  8. Upiekłam dzisiaj . Wyglada ładnie chociaż jest dosc zbitai nie wiele wyrosa podczas pieczenia. Skusiłam się jednak i smakuje super!!! Dziękuję i życzę wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam dzisiaj . Wyglada ładnie chociaż jest dosc zbitai nie wiele wyrosa podczas pieczenia. Skusiłam się jednak i smakuje super!!! Dziękuję i życzę wesołych świąt

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakuje :)
      Pozdrawiam i również życzę Radosnych Świąt! :)
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy