Bez kategorii

Brzoskwiniowe placki owsiane na zakończenie wakacji

Ważne wydarzenia w życiu wymagają dobrej oprawy. I wsparcia ze strony innych, które jest bardzo ważne, by czuć się pewniej. Z tego powodu dzisiaj, przed moimi pierwszymi w życiu wykładami na uczelni, zjadłam pyszne śniadanie wraz z Karoliną, Magdą i Judytą. Dobrze zaczęty dzień nie może się nie udać. Żegnajcie wakacje, witajcie studia!

Składniki:
5 łyżek płatków owsianych (u mnie błyskawiczne)
1/2 szkl. mleka
szczypta soli
1 jajko
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka syropu smakowego do kawy Irish Cream (lub kilka kropli dowolnego aromatu, np. waniliowego)
1 mała brzoskwinia

Wieczorem:
Płatki owsiane wraz z solą i syropem smakowym zalać mlekiem, odstawić.
Rano:
Do namokniętych płatków dodać jajko, proszek do pieczenia i mąkę. Wymieszać. Brzoskwinię pokroić w kostkę, dodać do ciasta. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy smażyć placuszki, z dwóch stron, aż staną się rumiane.
Podawać z cukrem pudrem, miodem lub dżemem.

Smacznego!

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj