Pudding ryżowy z kokosem, budyniem jeżynowym i bezą

09:02:00

Czasem jestem naprawdę dumna z moich kulinarnych eksperymentów.
Gdybym chciała w tytule posta zawrzeć wszystkie informacje o tym puddingu, nie starczyłoby znaków. Ryż gotowany na mleku z dodatkiem wanilii i wiórek kokosowych, własnoręcznie przyrządzony budyń jeżynowy oraz chrupiąca z wierzchu i miękka w środku beza. Zapieczone w nowych kokilkach podbiły serca moje i mojej rodziny. To połączenie smaków jest wyjątkowo udane. Uwierzcie, warto zrobić te puddingi.






Przepis własny

Składniki na dwie porcje:
Ryż:
1 torebka ryżu jaśminowego
2 łyżki miodu
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szkl. wody
1 i 1/3 szkl. mleka
3 łyżki wiórek kokosowych
szczypta soli

Budyń jeżynowy:
100 g jeżyn
4 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
100 ml mleka
1/2 szkl. wody

Beza:
2 białka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Ryż opłukać, wysypać z torebki, wrzucić do pół szklanki gotującej się wody ze szczyptą soli. Mieszając od czasu do czasu gotować, aż wchłonie większość wody (ok. 8 minut). Zalać mlekiem, dodać miód i ekstrakt z wanilii, wymieszać. Gotować na małym ogniu, aż ryż będzie miękki i całkowicie wchłonie mleko. Odstawić z ognia, wymieszać z wiórkami kokosowymi.

Przygotować budyń: jeżyny zasypać cukrem, gotować, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Wtedy zmiksować je blenderem. Zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito, by pozbyć się pestek. Gładkie puree jeżynowe umieścić w garnuszku, dodać pół szklanki wody, zagotować. Żółtko wymieszać z wodą, mlekiem i mąką ziemniaczaną. Gorące puree wlewać powoli do masy żółtkowej. Całość przelać z powrotem do garnka. Następnie cały czas mieszając podgrzewać na malutkim ogniu aż budyń zgęstnieje.

Przygotować bezę: białka ubić na sztywną pianę, w połowie ubijania dosypując cukier i mąkę ziemniaczaną. Piana powinna być sztywna i lśniąca.

W kokilkach umieścić do połowy ryż, nałożyć po dużej łyżce budyniu, znowu przykryć ryżem. Puddingi przykryć bezową czapą. Kokilki wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i zapiekać przez ok. 25 minut.


Smacznego!

Na Facebooku chwaliłam się moją wygraną w konkursie Fairy Platinum. Już jutro jadę do Warszawy, gdzie będę uczestniczyć w warsztatach kulinarnych z Grzegorzem Łapanowskim! Tak bardzo się cieszę! :) To wspaniały prezent, tym bardziej, że przypada on w dniu mojej rocznicy blogowania... :)

You Might Also Like

13 komentarze

  1. I ta beza na wierzchu... Dla mnie to prawdziwe cudo, zarówno na śniadanie, jak i deser :) Na pewno w najbliższym czasie coś takiego zrobię!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki wspaniały deser! Pomysł z bezą mnie zachwycił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, jak to wspaniale wygląda pod tą bezową chmurką!:) Jestem oczarowana.

    Życzę udanych podróży, smacznych warsztatów i niezapomnianych wrażeń:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! :) mam nadzieję, że nie zgubię się sama w stolicy :D

      Usuń
  4. Z tego puddingu powinnaś być dumna ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakowite :) Uwielbiam bezowe jedzonko :)

    Zachęcam do dodania przepisu do akcji:
    http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/witamy-royal-baby-boy-kuchnia-brytyjska

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dla mnie rewelacja! wygląda jak najpyszniejszy deser ;)zresztą co ja piszę, pewnie też smakuje jak taki deser :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda bosko!
    Dziękuję za udział w akcji :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ale pięknie wygląda! i w środku sama pychota!!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Tyle dobroci w jednym deserze! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. A mnie sie ten budyn szalenie podoba!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bosko wygląda! Muszę zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. o WOW - ja to chcę jeść !

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy