Pizza na razowym spodzie

17:05:00

Nie tak dawno na  Facebooku pisałam o domowej pizzy, więc dziś czas na przepis. Pochodzi on z książki Grzegorza Łapanowskiego "Smakuje", którą otrzymałam będąc na warsztatach w SmArt Studio. Z ciastem pracuje się bardzo przyjemnie, jest plastyczne i rozciągliwe. Dodatek mąki razowej sprawia, że spód jest zdrowszy i bardziej chrupiący. Polecam, domowa pizza nie ma sobie równych!




Składniki na dwie pizze o śr. 27cm:
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej razowej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Drożdże wymieszać z cukrem i wodą, odstawić na 15 minut, aż zaczną pracować. Mąki przesiać do miski, dodać sól, rozczyn drożdżowy i oliwę. Dokładnie wyrobić ciasto (ok. 10 minut), aż będzie plastyczne i gładkie. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na minimum 1 godz.
Po tym czasie podzielić ciasto na dwie części. Każdą cienko rozwałkować, podsypując mąką. Odstawić na 15 minut. Na cieście ułożyć dodatki: sos pomidorowy, podduszone pieczarki, ser, szynkę, kukurydzę - lub Wasze ulubione składniki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez ok. 20 minut, aż do zrumienienia.


You Might Also Like

4 komentarze

  1. Widziałam chyba tę jego książkę, albo coś pomieszałam... W każdym razie fajnie, że ją dostałaś, skoro znalazłaś w niej przepis na taką pizzę... Jak ja dawno nie jadłam:( Nawet zamawianej, a co dopiero domowej... O ja biedna!

    OdpowiedzUsuń
  2. nie jem pizzy zbyt często, i nie mam też potrzeby robić jej w domu. twoja jednak wygląda bardzo fajnie, jak z jakieś dobrej pizzerii :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a no tak, i wiadomo co to domowe jest zawsze najlepsze :)

      Usuń
  3. Domowa pizza, uwielbiam! Ostatnio nawet myślałam o zrobieniu takiej :) A Twój przepis zachęca mnie do tego jeszcze bardziej!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy