Pieczona owsianka cukiniowa z musem jabłkowym

10:11:00

Cisza, brak trzaskających się tramwajów, niebo rozgwieżdżone jak nigdzie indziej. Niespieszne picie kawy i czytanie książki na podwórku. Na obiad młode ziemniaczki (prosto z pola) z jajkiem (prosto od kury) i mizerią ze świeżo zebranych ogórków. Uroki wsi. Na weekend to miejsce idealne. 


Jeśli uważacie, że w tak gorące dni pieczenie owsianki na śniadanie jest raczej nie na miejscu, mylicie się. Ja swoją bowiem upiekłam wieczorem, na zimno jest chyba jeszcze lepsza.

Składniki (1 porcja):
3 łyżki owsianki królewskiej Dobra Kaloria (lub płatków owsianych)
2 łyżki musu z jabłek (użyłam domowego)
2 łyżki jogurtu
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
120g cukinii
1 jajko
opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru, cynamon
masło do wysmarowania formy

Owsiankę, mąkę, proszek do pieczenia i ewentualnie cukier wymieszać. Dodać mus jabłkowy, cukinię startą na drobnych oczkach, jajko i jogurt. Wszystko wymieszać. Wyłożyć masę do wysmarowanej masłem foremki do zapiekania, posypać cynamonem (opcjonalnie) i piec przez 30 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.




You Might Also Like

9 komentarze

  1. Cukiniowa to tak, ale zapiekana? Nie wpadłam na to. ;) Świetny pomysł. Na pewno któregoś razu się o nią pokuszę.

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie !! do tego ten mus pasuje idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pycha :D
    Wygląda jak ciasto z miseczki <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Taak, pieczona cukiniowa jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń
  5. oo.. wszamałabym, pięknie to zrobione :)
    O jaaa..! Wies-ales to opisała, mmm-sielanka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. nawet bardziej ciast niz owsianka ;p

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy