Omlet z panierowaną cukinią i warzywami

08:43:00

Ostatnio na blogu było dość słodko, więc dla równowagi dzisiaj przedstawiam pomysł na bardziej wytrawne danie. Cukinia panierowana w amarantusie to świetna przekąska w sezonie letnim. W połączeniu z omletem i warzywami stanowi lekki i wartościowy obiad lub kolację. Uwielbiam takie potrawy.



Składniki:
2 jajka
3 łyżki mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
1/2 cukinii
1 szkl. amarantusa ekspandowanego
sałata lodowa, pomidorki koktajlowe, rzodkiewka, ogórek, papryka
olej do smażenia

Jajka roztrzepać z mlekiem, dodać sól i pieprz. Wsypać przesianą mąkę, dokładnie wymieszać. 1/4 masy odlać do spodeczka, resztę usmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Przełożyć na talerz.

Cukinię umyć, pokroić w plastry o grubości ok. 5mm. Amarantus wysypać na talerz. Każdy plaster cukinii maczać w masie jajecznej a następnie obtaczać w amarantusie. Smażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni (ok. 30-40 sekund z każdej strony).

Sałatę umyć, porwać na kawałki. Pomidorki, paprykę, rzodkiewkę i ogórka umyć. Pokroić warzywa wg uznania, ewentualnie posypać solą, pieprzem i ziołami. Ułożyć wraz z cukinią na omlecie.

Smacznego!


You Might Also Like

14 komentarze

  1. Jaki kolorowy omlet! I z pewnością bardzo smaczny :-) Chyba podkradnę Twój pomysł i przepis i taki omlet wyląduje dzisiaj na moim talerzu w porze kolacji :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolorowe warzywa na omleciku zachęcają :))

    Pozdrawiam,
    kuchnialetycji.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie kosztowałam tego całego amarantusa, ale że kocham cukinię miłością wieczną jestem zachęcona do Twojej propozycji wytrawnej - tym razem ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już swoim wyglądem zachęca by go zjesć :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja też uwielbiam! do tego twoja jest pięknie podana, pełna zdrowia i pyszna z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ostatnio mam niekończącą się fazę na cukinię, może więc ciachnę ją w takiej wersji?
    Wygląda pysznie ;) Szczególnie te ziarna amarantusa, mmm :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. w takim razie zachęcam do spróbowania jej w takiej formie :)
      pozdrawiam!

      Usuń
  8. Super pomysł na przygotowanie cukinii! Muszę wypróbować :D

    Pozdrawiam, Meg
    www.megulencja.blogspot.be

    OdpowiedzUsuń
  9. wygląda fajnie :) kolorowo i wiosennie. w smaku zapewne też rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cukinię panierowanej jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy