Malinowa Manna Cotta

10:58:00

Czasem wchodząc do kuchni mam ochotę na coś konkretnego. Jeśli „chodzi” za mną sernik, piekę sernik. Jeśli brownie, lecę do sklepu po czekoladę. Ale czasem mam tak, że nie potrafię zdecydować się na jeden określony smak. I wtedy właśnie eksperymentuję.
Kasza manna z odrobiną wanilii zmiksowana z malinową galaretką? Eksperyment jak najbardziej udany. Podniebienie zadowolone ;)



Składniki (2 porcje):
1 galaretka malinowa (lub inna ulubiona)
6 łyżek kaszy manny
1 szkl. mleka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka cukru
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
owoce do przybrania (z braku malin użyłam w tym celu jeżyn)

Mleko z ekstraktem waniliowym i cukrem zagotować. Wsypać mannę, gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić.

Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody.  Ostudzić. Lekko tężejącą galaretkę zmiksować z kaszą manną, aż utworzy jednolitą masę. Połowę wlać do pucharków, nałożyć łyżkę dżemu do każdej porcji. Wlać pozostałą mannę, wstawić do lodówki. Udekorować owocami.

Smacznego!



Śledź mnie na facebooku <klik klik>

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Manna cotta? A to dobre. ;) Podoba mi się Twoja wariacja i nie omieszkam się jej wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kremowe desery ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. galaretka jest wdzięczna-dodasz do jabłek, do manny, do mleka-wszędzie pasuje :D
    Ładne ci to wyszło, mmm:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialny ten deser i ta nazwa "manna cota" super! Myślę, że się kiedyś na nią skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajny i smakowity pomysł - zdecydowanie do zrobienia!:-))) pozdrawiamy:-)))

    OdpowiedzUsuń
  6. super pomysł !! aż nabrałam ochoty na manne cotte ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. musiala byc mega gesta- patrzac na proporcje, ale taka lubie naj naj :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy