Kruche ciasto ze śliwkami i waniliową pianką

08:27:00

Nie znam osoby, która nie lubiłaby kruchego ciasta (jest ktoś taki?)
To dla mnie klasyka. Z sezonowymi owocami, nieważne jakimi - zawsze smakuje wspaniale.



Inspirowałam się przepisem z Moich Wypieków, od siebie dodałam śliwki i domowy dżem porzeczkowy, który nadaje świetnego, kwaskowatego smaku.

Składniki:

Kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250g zimnego masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Waniliowa pianka:
5 białek
3/4 szklanki cukru
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 opakowania budyniu waniliowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/3 szklanki oleju

Ponadto:
mały słoik kwaskowatego dżemu lub powideł śliwkowych
300 g śliwek
cukier puder

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść szybko na stolnicy lub w malakserze. Podzielić na 2 części - jedna ma być trochę większa od drugiej, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić (ciasto musi być w zamrażarce minimum 1 godzinę).

Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Białka ubić na sztywno, stopniowo wsypywać cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.

Śliwki umyć, przepołowić, usunąć pestki. Pokroić na ćwiartki.
Wystudzony spód ciasta posmarować dżemem lub powidłami, wyłożyć ubitą piankę. Wyrównać i układać śliwki. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta. 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Upieczone ciasto oprószyć cukrem pudrem.


You Might Also Like

18 komentarze

  1. Takiego wypieku nie sposób nie lubić! Pięknie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam to piankowe ciasto, ale ze śliwkami jeszcze nie jadłam... bardzo podoba mi się Twój pomysł! jak najbardziej do wykorzystania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zaburczało mi w brzuchu :) Bomba ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślę, że na pewno wiele osob kruchego ciasta nie lubi, ale... ja się do nich nie zaliczam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. do tego ciacha chyba wszystkie owoce pasują , ja robiłam jak na razie z malinkami ale na pewno będzie powtórka ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam,śliwki górą,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. robiłam to ciacho w wersji z malinami i jestem w nim zakochana! tylko jak dla mnie piana była troszkę za słodka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ciasto w piekarniku :) co prawda dalam budynie smietankowe i na dodatek jeden z cukrem bo innego nie mialam ale i tak pachnie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciasto przepyszne niesamowicie kruche. NAstepnym razem zrobię na mniejszej, kwadrotowej blaszcze będzie wyższe i pianki będzie więcej (teraz robiłam na takiej standardowej dużej prostokątnej)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało. Pozdrawiam! :)

      Usuń
  10. Witam,to jest bardzo udany przepis, tak na samo ciasto kruche, jak i placek w sumie:) na pewno będę wracać do tego przepisu! pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super, cieszę się! pozdrawiam również :)

      Usuń
  11. Hejka,ciasto upieczone,wlasnie sie studzi,wyglada bardzo apetycznie,nie mogr sie doczekac sprobowania.Robilam na mniejszej blaszce i wyszlo wysokie.pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakowało - to jedno z moich ulubionych ciast.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  12. Jakiś czas temu jadłam u mamy pyszne ciasto- dziś chciałam ją zaskoczyć i przywiozłam na niedzielny deser ciasto- okazało się, że jest dokładnie takie samo jak upieczone przez Nią:) rewelacyjne:) dodałam tylko 1 op budyniu, pianka jest lżejsza i bardziej puszysta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz, cieszę się, że smakowało :)
      pozdrawiam serdecznie,
      Aneta

      Usuń
  13. moja córka przyjechała na urlop i upiekła to ciasto kilka razy tak smakowało i jutro ja sama tez je będę piekłar

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę! pozdrawiam i życzę smacznych wypieków,
      Aneta

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy