Jogurtowe placuszki z jeżynami

09:07:00

Minęło sporo czasu, kiedy po raz pierwszy wypróbowałam przepis na te placuszki. Zdążyłam zrobić je w naprawdę wielu wersjach: z truskawkami, jak w oryginale, z malinami, z bananem, z nektarynką i rodzynkami, a w końcu - z jeżynami. Po drodze wymyśliłam owsianą wersję tych placków, która bardzo przypadła mi do gustu. Przetestowane w tak wielu podejściach, zawsze były wysoko oceniane. A zjedzone w towarzystwie smakują najlepiej.




źródło: Kwestia Smaku

Składniki (na ok.16 placków):

250 g gęstego jogurtu (naturalnego lub greckiego)
2 duże jajka
2 łyżki oleju
2 - 3 łyżki cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
mała szczypta soli
garść jeżyn lub innych owoców


Jogurt wymieszać z jajkami i olejem. Wsypać cukier, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz szczyptę soli. Wymieszać, aż masa będzie gładka i jednolita.
Na rozgrzanej patelni smażyć placuszki. W połowie smażenia na każdym placku położyć jeżynę (lub kilka).Przewrócić placki na drugą stronę i smażyć do zrumienienia. 
Podawać z ulubionymi dodatkami.
 Smacznego!



You Might Also Like

7 komentarze

  1. mmmm.. a ja mam jeżyn pełne słoiczki! :)
    Wykorzystam je chyba właśnie do tych placuszków, a co! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudne i idealne na śniadanie :)
    właściwie na obiad też, chociaż na kolacje też by się nadały...
    no cóż - wypada je jeść cały dzień :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no pewnie, w towarzystwie zawsze pyszniej smakuje :)
    u mnie już jeżynek nie widziałam, ale jeszcze malinki zajadam ;D twoje placuszki zachwycają wyglądem ;*

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyżby to były słynne czerwcowe truskawkowe placuszki, które gościły na mojej tapecie przeszło dwa miesiące?:D
    Taaaak, to one!
    Twoja jeżynowa wersja też jest fajna:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaka duża porcja :)
    Bardzo ładnie podane :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, porcja zdecydowanie nie jest na jedną osobę ;) placuszków wychodzi sporo, a są naprawdę sycące!

      Usuń
  6. Jogurtowe i to z jeżynami! Właśnie.. nie próbowałam ich jeszcze w tym sezonie.. muszę wybrać się na targ :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy