Czekoladowy mini serniczek z serka wiejskiego

08:56:00

Kompletnie nie wiedziałam, czego się spodziewać, gdy wyjęłam kokilkę z piekarnika. I jeśli ktoś podałby mi takie danie, z całą pewnością nie domyśliłabym się, z czego jest zrobione ;) Smakuje naprawdę fajnie! Konsystencją przypomina bardziej suflet lub czekoladowy mus, niż sernik, ale to nie ujmuje mu smaku. Mała, puszysta, czekoladowa przyjemność z owsiano-amarantusowym spodem. Pysznie i zdrowo! Polecam, na śniadanie i nie tylko :)



Składniki na jedną taką kokilkę:
Owsiany spód:
2 łyżki płatków owsianych
2 łyżki amarantusa ekspandowanego
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka miodu

Masa z serka:
200g serka wiejskiego, odsączonego
1 jajko
1 łyżeczka kakao
2 płaskie łyżki budyniu czekoladowego w proszku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu

Przygotować spód: płatki owsiane wymieszać z amarantusem, dodać do nich masło i miód. Wymieszać, aż składniki zaczną przypominać kruszonkę. Wyłożyć na spód kokilki, włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i podpiec przez 15 minut.


W tym czasie przygotować masę serkową. Odsączony serek wiejski zblendować na gładką masę. Dodać jajko, kakao, miód, proszek budyniowy i proszek do pieczenia, zmiksować do połączenia składników. Wylać na podpieczony spód i piec w 170 stopniach przez ok. 20 minut. Podawać ciepły lub ostudzić (wtedy może troszkę opaść). Smacznego!


Wczoraj kupiłam nowy aparat, który teraz jest przeze mnie cały czas testowany. Nie jest to z pewnością jakość lustrzanki (kiedyś w końcu na nią uzbieram!!), ale i tak jestem z niego zadowolona. Zdjęcia powyżej zrobiłam właśnie nim, chyba nie są tragiczne? :)

You Might Also Like

14 komentarze

  1. Zdjęcia są bardzo dobre :) Powiesz jaki to aparat? :)

    A o serniczku z serka wiejskiego czytałam chyba na kotlet.tv ale nie robiłam... Podoba mi się ten wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny! A nie opada? Bo nie wiem, nigdy nie robiłam serniczka z serka wiejskiego, a teraz poważnie się do tego przymierzam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Troszkę opada, chociaż u mnie nie zdążył - bardzo szybko go zjadłam :D Jeśli baaardzo zależy Ci, żeby się pięknie prezentował - radzę jeść, nie czekając zbyt długo na ostudzenie. Jeśli to ma być przyjemność tylko i wyłącznie dla Ciebie, nie przejmuj się - nawet troszkę zapadnięty smakuje genialnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale ładnie ci wyrósł, jestem nim oczarowana *_*

    OdpowiedzUsuń
  5. O takim spodzie marzyłam! Żeby trochę urozmaicić wszelkie zapiekane śniadanka. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Serek wiejski nie przypominający serka wiejskiego.
    Sernik nie do końca serowy.
    Budyń czekoladowy.
    Zrobiłaś to dla mnie!:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha, ile tutaj oksymoronów :D
      częstuj się :) a najlepiej - wypróbuj sama! :)

      Usuń
  7. Wygląda...jak baaardzo czekoladowy i wykwinty deser! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ooo.. widzę amarantusu ciąg dalszy! Korzystasz z niego jak się da, fajna inspiracja dla mnie ;)
    Ale czekoladowo, mmm;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow, serniczek z owsianym spodem! co za pychota :) pomysłowe! zapisuję i zrobię, koniecznie ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. a czym można zastąpić amarantusa?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zastąpić zmielonymi orzechami/migdałami :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy