Placuszki pełnoziarniste z serkiem wiejskim

07:32:00

Kto by pomyślał, że pod koniec lipca będę jadła jeszcze świeże truskawki... Co prawda już nie polskie, lecz niemieckie, ale smakują wyjątkowo dobrze. Część zjadłam zwyczajnie, bez dodatków, część wykorzystałam w różnych przepisach. Odkryłam, że duet jagodowo-truskawkowy jest naprawdę pyszny. A dzisiejsze placuszki są tego doskonałym potwierdzeniem.


 Przepis własny

Składniki (1 porcja - ok. 6 szt.):
3 łyżki mąki pełnoziarnistej
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
100g serka wiejskiego
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru
1 łyżka amarantusa z melasą
dodatkowo: ulubione owoce (u mnie jagody i truskawki)
odrobina oleju do smażenia


Żółtko zmiksować z serkiem, cukrem i jogurtem. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i ew. amarantus. Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do reszty ciasta. Wsypać dowolne owoce i wymieszać. Smażyć małe placuszki na małej ilości rozgrzanego oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami.

You Might Also Like

14 komentarze

  1. Ten jogurt wygląda świetnie ;-)
    Aż zachciało mi się placuszków z wiejskiego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, ja nie wiem, czy jeszcze zjem truskawki w te wakacje. Po części mi się przejadły, a po części po prostu nie mogę ich już znaleźć. Za to takie placuszki zrobię jeszcze na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o jaa.. ja zjem jeszcze truskawki, w uk jest ich ciągły wysyp :D
    ale takie placuchy to 1sza klasa, z chęcią bym zjadła.. zresztą, których nie? :D

    OdpowiedzUsuń
  4. placuszki z serka wiejskiego to były pierwsze placuszki, jakie kiedykolwiek sama zrobiłam! :-))

    OdpowiedzUsuń
  5. OOO a ja jeszcze wczoraj kupiłam polskie <3

    OdpowiedzUsuń
  6. śniadanko idealne
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w Jagodowo Nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm te zdjęcia, one tak pysznie wyglądają oblane tym sosem ! i do tego są z mojego ulubionego wiejskiego *-*

    OdpowiedzUsuń
  8. fajny pomysł na nowe wykorzystanie tradycyjnego serka wiejskiego:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. od nieudanego ciasta z serka wiejskiego jakos mam awersje do pieczenia go w jakiekolwiek wersji- ale skoro polecasz moze sprobuje na nowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajne proporcje składników, chyba wypróbuję ;D

    OdpowiedzUsuń
  11. A dają się usmażyć bez oleju ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na zupełnie suchej patelni może być problem z przewracaniem placuszków. Chyba że posiadasz patelnię teflonową z nieprzywierającą powłoką, to możesz spróbować.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy