Pieczona owsianka z karobem i jagodami

10:46:00




Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
1 łyżeczka mleka w proszku (można pominąć)
pół łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/2 banana
3 łyżki jogurtu naturalnego/kefiru
1 jajko
1 łyżeczka karobu (dostępny w sklepie skworcu.pl), można zastąpić kakaem
garść jagód

Płatki owsiane zmielić. Połączyć z proszkiem do pieczenia, karobem/kakao, mlekiem w proszku, solą, siemieniem. Banana rozgnieść, połączyć z jajkiem i jogurtem. Mokre składniki wymieszać z suchymi. Masę owsianą przełożyć do wysmarowanej odrobiną masła żaroodpornej foremki. Posypać jagodami. Zapiekać przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.


                                                                                                                                                                                                                            


Chyba już mogę nazwać miesiąc lipiec najbardziej owocnym (i owocowym też!) miesiącem w całym (prawie) roku blogowania. Podjęłam bowiem dwie bardzo fajne współprace, z firmami Ekoprodukt oraz Skworcu. Wczoraj dostałam paczkę pełną pyszności ze sklepu Skworcu. Zdziwiłam się, że produktów jest tak wiele, a przesyłka doszła tak szybko! Jestem szczęśliwą posiadaczką następujących produktów:



Cukier kokosowy - przyznam się, że ten produkt naprawdę mnie zaskoczył. Oprócz tego, że ma śliczny, karmelowy kolor, jest uważany za zdrowszy odpowiednik cukru, gdyż jego indeks glikemiczny jest sporo niższy.

Cukier trzcinowy - jak najbardziej przyda się w mojej kuchni, do wypieków i nie tylko!




Ekstrakt waniliowy - wreszcie porządna buteleczka porządnego ekstraktu. Koniec z aromatami waniliowymi i cukrami wanilinowymi!
Laska wanilii








Orzechy Pecan
Orzechy laskowe - jako orzechomaniaczka tych dwóch produktów zachwalać chyba nie muszę :D







Amarantus - nigdy nie próbowałam, a mam w notesie sporo przepisów z jego wykorzystaniem. Wreszcie będę miała okazję!










Żelatyna w listkach - na pewno przyda się w produkcji letnich deserów :)










Herbata Pu-Erh z guaraną - pierwsze moje spostrzeżenie - wygląda naprawdę uroczo (jest pełna kolorowych dodatków: suszonych owoców czarnej i czerwonej porzeczki, guarany, liści maliny i jeżyny, kwiatków bławatka i piwonii). Po zaparzeniu wszystkie te smaki są wyczuwalne, dla miłośników czerwonej herbaty pozycja obowiązkowa :)








Kawa rozpuszczalna miętowa - mój ABSOLUTNY HIT!! Właśnie ją popijam. Nie spodziewałam się niezwykle intensywnego aromatu mięty, jednak zostałam baardzo mile zaskoczona. Mięta jest wyczuwalna zarówno w zapachu, jak i w smaku kawy!






Karob - kolejny debiut w mojej kuchni. Karob, zwany także mączką z chleba świętojańskiego, jest zamiennikiem kakao. Podobno zawiera dużo błonnika i minerałów. A oprócz tego, fajnie komponuje się z owsianką (przepis powyżej) :))








Jestem w kulinarnym niebie! Dziękuję firmie Skworcu za pyszną przesyłkę :)



You Might Also Like

14 komentarze

  1. chętnie zakupię karob - fajna ta owsianka ! poza tym uwielbiam nasze jagódki <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie paczuszki to istne skarby! Przygotuj dla nich specjalną szafkę i używaj:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie muszę je gdzieś w domu upchnąć, bo na razie stoją obok łóżka :D

      Usuń
  3. cukier kokosowy?! 1sze słyszę, zaskoczona totalnie! Jak smakuje?;)
    A owsianka meega, wymyśliłas to cuudownie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jak na razie miałam okazję posłodzić nim kawę.. więc nie mogę wydać pełnej recenzji :D jedno jest pewne - ma taki karmelowy posmak. Jak tylko upiekę coś z jego użyciem, dokładniej opiszę jego smak :)

      Usuń
  4. Ooo jutro piekę owsiankę:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. o pyszne!:))
    ps: dziękuję za udział w jagodowo nam5!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak rekrutacja na studia ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze, dostałam się tam, gdzie chciałam :)

      Usuń
    2. a masz kogoś znajomego w grupie ? :) no to gratuluję :)

      Usuń
    3. nie wiem, czy ktoś ze znajomych wybrał ten sam kierunek, ale sporo osób, które znam, będą ze mną na uczelni :)

      Usuń
  7. O rany - natknęłam się na Twoim blogu na Karob, poczytałam, okazało się że mam bio-sklep całkiem blisko domu... Teraz wypróbowałam ten przepis i o rany, super! Naprawdę, nigdy nie myślałam, że można tak fajne danie zrobić z owsianki :) Świetne.

    Mam tylko pytanie - na ile porcji przewidziany jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że owsianka w takiej formie przypadła Ci do gustu :)
      co do porcji - ja z podanych składników piekę owsiankę tylko dla mnie :D moje naczynie do zapiekania jest niewielkie, to zdjęcie może dawać złudny efekt. Ale fakt faktem - jest sycąca, więc myślę, że można z tego zrobić dwie małe porcje :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy