Odwrócone ciasto z rabarbarem

07:27:00

Czerwiec skończył się nawet nie wiem dokładnie, kiedy. Dzień za dniem mija tak szybko, czasem chciałabym troszkę go zatrzymać. Chciałabym znaleźć się w miejscu, gdzie moje ulubione owoce i warzywa dostępne byłyby przez cały rok. Czereśni jeszcze w tym roku nie jadłam, chyba czas się pospieszyć. Dobrze, że chociaż jagody będą dostępne jeszcze przez jakiś czas. 


Półmetek tygodnia za nami, a ja nie mogę doczekać się weekendu. Jestem pewna, że to będzie wspaniałe spotkanie.



Odwrócone ciasto jogurtowe z rabarbarem 

Składniki:

2 duże jajka
1 szkl. cukru  (dałam 3/4)
1 - 2 łyżki cukru wanilinowego
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 g roztopionego masła (ewentualnie oleju)
1 szklanka jogurtu greckiego (lub śmietany - użyłam 18%)


Rabarbar:

3-4 łodygi rabarbaru
5 łyżek cukru


Rabarbar pokroić na 1,5 cm kawałki. Do garnka wsypać cukier i podgrzać go. Gdy cukier będzie gorący włożyć rabarbar i smażyć go przez 3 minuty, aż nieco zmięknie i pokryje się gęstym syropem.
Na dno szczelnej tortownicy o średnicy 24 cm (ja dodatkowo wyłożyłam moją folią aluminiową) wyłożyć rabarbar.
Jajka wbić do dużej miski, dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na jasną i puszystą masę. Dodać jogurt lub śmietanę, roztopione masło (albo olej) oraz mąkę (przesiać ją wcześniej razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać). Składniki krótko zmiksować do połączenia się składników w jednolitą masę.
Masę wyłożyć łyżką na rabarbar, delikatnie rozsmarować ciasto wyrównując powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 30 minut, do czasu aż ciasto urośnie, a wierzch lekko się zrumieni. 

Wyjąć ciasto z piekarnika, zdjąć obręcz i wyłożyć je do góry nogami na paterę (po zdjęciu obręczy paterę położyć na cieście i odwrócić całość do góry nogami, odkleić dno tortownicy). Można posypać cukrem pudrem.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. znam,znam-baardzo lubię:)Choć w tym roku nie miałam okazji na ani jeden wypiek z rabarbarem:(
    Tak, czas mega szybko ucieka;/ a skąd jagody?;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bym chciała zrobić stopklatkę, z uwagi na czereśnie:p ale z drugiej strony fajnie się na coś czeka, nawet cały rok;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny placek :) Lubię tę lekką kwaskowatość rabarbaru łączącego się ze słodycza ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Też mam wrażenie, że dni uciekają zbyt szybko! A ja bym tak chciała zatrzymać czas :) ... Dopiero co przecież witałam się z truskawkami, a teraz muszę się z nimi już żegnać. Nie podoba mi się to! :D

    W tym roku polubiłam rabarbar, więc Twoje ciasto na pewno by mi posmakowało :)
    Weekend, też już się nie mogę doczekać! To na pewno będą udane dni! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychota :)
    Mi też czas leci szybko - ale to dobrze, bo coraz bliżej do urlopu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy