Kolorowe placki z cukinią i brązowym ryżem

09:01:00

Moja mama twierdzi, że ostatnio bardzo kombinuję w kuchni. Nie lubię tego słowa. Wolę mówić: eksperymentuję ;)
Fakt faktem, coraz częściej wymyślam moje własne przepisy. Albo coraz bardziej odstępuję od tego bazowego, z lepszym i gorszym skutkiem. I jeśli mi się udaje - chyba nie ma większej satysfakcji. Jeśli zaś przekombinuję (przeekperymentuję!), to nie odpuszczam, dopóki nie zadowolę przede wszystkim własnego podniebienia. A tak naprawdę, sam proces tworzenia nowych rzeczy i oczekiwania na efekt końcowy jest tym, co sprawia mi największą przyjemność.
Z tych placków jestem naprawdę dumna. Niby nic szalenie oryginalnego, proste połączenie cukinii, ryżu i innych warzyw. Ale wyszły na tyle dobre, że cały talerz zniknął... Zanim zdążyłam przejść się po dokładkę. To nic, dla mnie to nawet lepiej. Bo chyba innym też smakowało.



Składniki:
2 cukinie (o łącznej wadze ok. 700g)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
garść oliwek zielonych
kilka listków bazylii
2 jajka
pół torebki ugotowanego ryżu brązowego
1/2 szkl. mąki
sól, pieprz
1 łyżka masła + olej rzepakowy do smażenia (wtedy placki są bardziej chrupiące)

Cukinie umyć, obrać, przekroić na pół i usunąć serki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posypać dużą szczyptą soli, odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odcisnąć cukinię z nadmiaru wody.
Marchew zetrzeć na drobnych oczkach. Cebulę, oliwki i bazylię drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać do cukinii, wymieszać. Wsypać ryż, mąkę, wbić jajka. Doprawić solą i pieprzem (ilość - wg uznania). Zmiksować na gładką masę.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką kłaść porcje ciasta, formować okrągłe placuszki. Smażyć na średnim ogniu z dwóch stron na rumiany kolor.
Podawać z jogurtem greckim.
Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Właśnie to lubię najbardziej! Ten moment, gdy już nie jest potrzebny przepis, gdy do kuchni po prostu wchodzę i kom ... eksperymentuję :-)
    Placki z cukinią uwielbiam! Ich ryżowa wersja baardzo mi się podoba, muszą świetnie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Placuszki z przypadku często właśnie smakują najlepiej. Pozytywne kombinowanie zawsze kończy się czymś dobrym, co widać tutaj doskonale. Bardzo apetyczne placuszki, które na pewno zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. ;) uwielbiam placki z cukinii z ryzem naprawdę wydaja się fajne ! gratuluje pomysłu ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też nie lubię słowa 'kombinować', ma jakieś pejoratywne konotacje... Eksperyment jest lepszy, szczególnie, że jeśli te placuszki są jego wynikiem, to naprawdę wyszedł Ci znakomity efekt!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. idealne placuszki na obiad, samo zdrowie ;D a cukinię to uwielbiam w takim wydaniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. też dzisiaj miałam takie na obiad tylko bez ryżu, bardzo lubię cukinie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. haha, moja tez mówi, że ja kombinuje.. Ale, co tam-jak lubię? Choć w gruncie często kończę z klapą;D
    A placuszki wyglądają świetnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy