Bez kategorii

Ciasto cytrynowe z czerwoną porzeczką

Delikatne, puszyste, miękkie, rozpływające się w ustach. I do tego orzeźwiające za sprawą cytryny i czerwonej porzeczki. Jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Same zalety – polecam!
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z bloga Every Cake You Bake.


Składniki:

90g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
sok i skórka starta z połowy cytryny
3 jajka
1 szkl. śmietany 12% (lub pół na pół śmietany z jogurtem greckim)
2 szkl. mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czerwonej porzeczki

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól. Gdy ciasto będzie jednolite, wmieszać w nie czerwoną porzeczkę. Przelać do kwadratowej formy (użyłam takiej o boku 21 cm) i piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.



Polub Planetę Smaku na facebooku! kliknij

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj