Ciasto cytrynowe z czerwoną porzeczką

07:59:00

Delikatne, puszyste, miękkie, rozpływające się w ustach. I do tego orzeźwiające za sprawą cytryny i czerwonej porzeczki. Jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Same zalety - polecam!
Przepis, lekko zmodyfikowany, pochodzi z bloga Every Cake You Bake.



Składniki:

90g miękkiego masła
3/4 szkl. cukru
sok i skórka starta z połowy cytryny
3 jajka
1 szkl. śmietany 12% (lub pół na pół śmietany z jogurtem greckim)
2 szkl. mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g czerwonej porzeczki

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, śmietanę, sok i skórkę z cytryny, zmiksować. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz sól. Gdy ciasto będzie jednolite, wmieszać w nie czerwoną porzeczkę. Przelać do kwadratowej formy (użyłam takiej o boku 21 cm) i piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Ostudzone można posypać cukrem pudrem.



Polub Planetę Smaku na facebooku! kliknij


You Might Also Like

8 komentarze

  1. Już wczoraj zrobiłaś mi "smaka" :D na to ciasto! A dzisiaj już w ogóle mam ochotę zjeść monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  2. No, kusiłaś nim od wczoraj :) Wygląda wspaniale! Wpadłabym na kawałek pod pozorem testowania smaku, choć nie mam co do niego wątpliwości :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no ale jak to, tak wierzyć na słowo? trzeba spróbować! zapraszam :D

      Usuń
  3. Piękności porzeczkowe! Widziałam dzisiaj dorodne, śliczne, czerwone porzeczki, ale aż taką fanką ich nie jestem, chociaż... patrzę na to ciasto i zaczynam mieć wątpliwości^:)

    OdpowiedzUsuń
  4. cytrynowe ciacho i porzeczki to dość kwaśne połączenie,a w słodkim ciachu idealne ;) super wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  5. Cytrynowe smaki ,pyszne,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy