Truskawki, rabarbar, kruszonka. Ciasto drożdżowe

10:34:00

Kiedy ktoś zapyta mnie, jak pachnie dla mnie dom, powiem bez wahania - ciastem drożdżowym. Pewnie nie jest to oryginalna odpowiedź, ale w moim przypadku pójście po najprostszych torach skojarzeń nie wchodzi w grę. Zapach drożdżowego ciasta jest bowiem dla mnie czymś, co odkryłam dzięki własnym wypiekom. W dzieciństwie owszem, moja mama piekła różne słodkości, ale ciasta drożdżowego z tamtego okresu nie pamiętam w ogóle. To dlaczego właśnie ten zapach...? Trudno powiedzieć. Może po prostu tak pachnie dla mnie beztroska, spokój i chwila przyjemności. To nic, że będę kojarzyć drożdżowe raczej tylko z wytworem moich rąk. Nie przeszkadza mi to; co więcej - uwielbiam tak myśleć.





źródło, z moimi delikatnymi zmianami

Składniki:

Na rozczyn:
3 łyżki mąki
1 opakowanie (7 g) drożdży instant lub 30 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
150 ml letniego mleka

Na ciasto:
275 g mąki pszennej
75 g cukru pudru (użyłam zwykłego cukru)
2 jajka
szczypta soli
60 g roztopionego masła
+ 300 g owoców (u mnie truskawki i rabarbar)

Na kruszonkę:
1/4 szkl. mąki
4 łyżki cukru
1 torebka cukru wanilinowego
40 g roztopionego masła
szczypta soli

Wykonanie:
Składniki na rozczyn wymieszać ze sobą dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut.

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól, rozkłócone jajka i rozczyn, wymieszać łyżką. Dodać roztopione masło, zagnieść elastyczne ciasto. Przełożyć je do wysmarowanej tłuszczem formy (użyłam prostokątnej), przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrami i szczyptą soli. Wlać roztopione masło, wymieszać, aż zrobią się grudki.

Gdy ciasto drożdżowe wyrośnie, ułożyć na nim umyte i osuszone owoce, posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec przez 35-40 minut.

Smacznego!

You Might Also Like

15 komentarze

  1. smaczne musi być:) ładna masz talerzyki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! jestem bardzo dumna z tego, że na nie natrafiłam :)

      Usuń
  2. oo tak, drożdżowe to najlepsze ciacho:)
    Mnie jakoś ogółem z dzieciństwem wypieki są kojarzą, bo moja mama robiła ich mnóstwo;D

    OdpowiedzUsuń
  3. Zaraz się rozpłaczę... chodzi za mną to ciasto tyle czasu, a ciągle nie mam możliwości własnego wypieku, a w cukierni nie zrobią tak jak ja chce;d ale już chyba w tym albo najpóźniej przyszłym tygodniu będę takie miała!!!:) Kocham ten zapach!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie robiłam jeszcze nigdy ciasta drożdżowego, może muszę w końcu się za nie zabrać...

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiemu ciastu nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  6. mmm domowe drożdżowe ciacho - pokusiłaś mnie nim ;) pysznie wygląda !

    OdpowiedzUsuń
  7. Nominowałam Twój blog w konkursie Liebster Blog Award zapraszam Cb do wzięcia udziału :)link :http://delightofflavors.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  8. Aneto,
    bardzo się cieszę, że skorzystałaś z mojego przepisu.
    Ciasto wyszło Ci super! Z truskawkami lub innymi dodatkami jest równie pyszne, co z samym rabarbarem.

    Serdecznie pozdrawiam,
    E.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne!:)
    klasyczne i takie domowe..
    mniam! <3
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie go do akcji rabarbarowej:)

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy można mąkę pszenną zastąpić mąką pełnoziarnistą? :)
    Pozdrawiam,
    Magda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie radziłabym całkowicie rezygnować z mąki pszennej. To ona sprawia, że ciasto jest puszyste i ładnie wyrośnięte. Można spróbować jedynie dodać połowę mąki pełnoziarnistej, a połowę pszennej (mniej więcej po 140 g).
      Pozdrawiam!
      Aneta :)

      Usuń

  11. Całkiem niedawno odkryłam uroki ciasta drożdżowego, doskonale wiem o czym piszesz, zapach tego ciasta rekompensuje wszystko - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy