Tort bezowy z lemon curd

10:03:00

Ten tort powstał miesiąc temu, jednak całkowicie o nim zapomniałam. To nic, z lekkim poślizgiem, ale doczekał się publikacji. Jest tak dobry, że warto.
To prawdziwy cud, że bezy, torty bezowe i tego typu desery zaczęły mi naprawdę smakować. Kiedyś uważałam je za bardzo mdłe - dzisiaj odkryłam połączenia smaków, które idealnie uzupełniają bezową słodycz. Uwielbiam lemon curd, więc torcik z nutą cytrynową okazał się strzałem w dziesiątkę. Jako urodzinowy prezent dla mojego chłopaka sprawdził się znakomicie. 




W całości cytuję za autorką Moich Wypieków


Składniki na blaty bezowe:
6 białek
300 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
szczypta soli

Na papierze do pieczenia narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm każdy. Blaszkę posmarować masłem i położyć na nią przygotowany papier do pieczenia.

Piekarnik rozgrzać do 180ºC.

W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać łyżeczkę octu/soku z cytryny. Pianę podzielić na dwie części i wyłożyć na przygotowane okręgi, wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Beza powinna się lekko zarumienić i popękać. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.

Krem z lemon curd:
125 g serka mascarpone
150 g lemon curdu
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
dodatkowo - 3 łyżki lemon curdu

W miseczce wymieszać łyżką mascarpone i lemon curd.

W osobnym naczyniu ubić śmietanę kremówkę. Dodać ją do masy z mascarpone i bardzo delikatnie wymieszać, by tekstura kremu była delikatniejsza.

Wykonanie

Jeden z bezowych krążków położyć na paterę. Równomiernie rozprowadzić po nim krem z lemon curd.

Do rękawa cukierniczego z odciętą końcówką przełożyć 3 łyżki lemon curdu. Z połowy curdu zrobić na powierzchni kremu zygzaki. Przykryć drugim krążkiem bezowym, którego wierzch udekorować zygzakami z pozostałego lemon curdu.


Polecam również mini torciki bezowe z owocami, idealne na lato!


You Might Also Like

7 komentarze

  1. To nic, że z poślizgiem, najważniejsze, że się tutaj w końcu pojawił! Bo to byłaby wielka strata, gdybyś nam nie pokazała tego cuda! :-) Zachwycona jestem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Och, dla mnie on wygląda cudownie :) Nigdy nie robiłam sama bez, a zawsze mnie zachwycają, bo po prostu świetnie prezentują się na stole.

    OdpowiedzUsuń
  3. nie dość ,że bezowo i słodko to jeszcze z tym pysznym kwaśnym curdem ;) super torcik !

    OdpowiedzUsuń
  4. Bezy nawet bez niczego stanowią dla mnie raj słodyczowy! W dodatku uwielbiam winne smaki cytryny... Zdecydowanie rób takie cuda częściej!

    OdpowiedzUsuń
  5. Proszę mi taki zrobić też na moje urodziny :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda cudownie :)
    Bezy potrzebują kontrastu - cytryna to opcja idealna :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy