Proste ciasto z rabarbarem i truskawkami

09:15:00

Czasem mam ochotę spędzać w kuchni bardzo dużo czasu. Kiedy jednak pogoda za oknem wreszcie staje się bardziej czerwcowa niż listopadowa, mam ochotę upiec coś prostego.

Sezon truskawkowy lubię rozpocząć zwykłym ciastem ucieranym. Nie ma w nim wielkiej filozofii, trudno, by się nie udał i zawsze dobrze smakuje. 



inspiracja


Składniki
250 g mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
szczypta soli
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 300 g owoców (u mnie rabarbar i truskawki)
opcjonalnie: 2 łyżki amaretto lub likieru kokosowego - dodałam, daje fajny posmak :)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową!

Przygotować owoce: truskawki umyć i odszypułkować, przekroić na pół. Rabarbar umyć, obrać, pokroić na paski dł. 3 cm.

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, cały czas miksując. Mąki przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta, miksując. Na koniec można dodać likier.
Ciasto delikatnie połączyć z pianą z białek. Na początku będzie to dość trudne, bo ciasto jest zbite i ciężkie - proponuję dodać połowę piany, zmiksować mikserem, a resztę delikatnie wmieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wym. 25x30 cm. Na nim ułożyć owoce (ja dodatkowo posypałam grubym cukrem). Piec ok. 60 minut w 180 stopniach. 


Smacznego!

A już od jutra znajdę się w tych okolicach...

źródło
Postaram się nie zostawiać bloga na tydzień, może nawet uda mi się dodać jakąś fotorelację z wyjazdu.
Trzymajcie kciuki za ładną pogodę! :)



You Might Also Like

6 komentarze

  1. mmm truskawki i rabarbar w ciachu, pewnie ,że pycha !! a mi brakuje dziś deseru, kusisz ;p

    OdpowiedzUsuń
  2. Góry <3<3 pyszne ciacho :-) dziękuję za udział w akcji rabarbar:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciasto ucierane jest dobre na wszystko! :) uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ zazdroszczę Ci wakacji... Wypocznij!:)
    Też zaczęłam zwykłym ucieranym ciastem, więcej naszym owocom nie trzeba dla smaku... <3

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto jest przykładem na to, że bardzo często prosto oznacza najlepiej! :-)
    Jedź i baw się dobrze :-*

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem zauroczona tym ciachem :) Wygląda przepysznie.
    Miłego wypoczynku życzę!
    dariawkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy