Pieczona owsianka serowo-truskawkowa

11:48:00


 Zakopane. Krupówki, Wielka Krokiew, góralskie domki i Giewont na horyzoncie. Wczoraj pogoda dopisała, jak na Tatrzańskie warunki było naprawdę ciepło. Dzisiaj lekki deszcz, który i tak nie powstrzyma nas przed wędrówkami. Rześkie, świeże powietrze to coś, z czego podczas mojego pobytu w Kościelisku mam zamiar czerpać pełnymi garściami. 

A śniadanie? Robione jeszcze przed wyjazdem w góry. Przepyszne.To moja wariacja na temat tej owsianki Magdy. Bardzo polecam!




Składniki:
40 g płatków owsianych
10 g mąki owsianej (bardzo drobno zmielonych płatków)
szczypta sody 
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka miodu
100 g serka wiejskiego
100 g jogurtu naturalnego
1 białko
kilka truskawek

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Mąkę owsianą, płatki, sodę i proszek wymieszać. 
Jogurt i serek zmiksować razem z miodem, dodać do suchych składników, wymieszać.
Białko ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z resztą masy owsianej.

Wyłożyć do wysmarowanej masłem formy żaroodpornej, ułożyć plasterki truskawek. Zapiekać przez 30 minut.


You Might Also Like

16 komentarze

  1. Pysznie wygląda zapiekana owsianka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do siebie na roladę z musem truskawkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, jak ona pysznie wyglada :) A ta owsianke robilam w podobny sposob, po prostu bez serka wiejskiego. Nastepnym razem go dodam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak tu kolorowo, owocowo i wesoło:)
    Nie opisuj mi tu nawet Tatr i Zakopanego. Żal ściska, że mnie tam nie ma:(

    OdpowiedzUsuń
  5. Wprosilabym sie do ciebie na takie sniadanie!
    A w Zakopanem dawno nie bylam, chetnie bym pojechala i powspominala dawne dzieje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. truskawki! i wszystko smakuje lepiej :)
    zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  7. jak wiesz owsianki kocham, uwielbiam truskawki i wiejski, więc jak dla mnie takie pyszne poranki są idealne ;) świetny przepis !

    OdpowiedzUsuń
  8. czekam na taką jak wrócisz mała ;p;*

    OdpowiedzUsuń
  9. Pieczona i do tego z serekiem??? Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Mam dwa pytanka.

    Nr 1: czy truskawki mogą być mrożone
    I 2: Na ile porcji jest ten przepis?

    Z góry dziękuję za odpowiedź.

    OdpowiedzUsuń
  11. 1. Tak, truskawki mogą być mrożone. Można je zastąpić dowolnymi owocami, np. malinami czy jagodami.
    2. Podane składniki wystarczą na jedną większą lub dwie niewielkie porcje.

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Próbowałam. Jest pyszna ;) Tylko nieco przywarła mi do naczynia (następnym razem mocniej wysmaruję je masłem).

    Pozdrawiam i dziękuję za inspirację ;)

    www.just-after-sunset.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się, że smakowało! :)
      pozdrawiam i zapraszam częściej :)

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy