Greckie pieczone pulpeciki

09:14:00

W chłodniejsze dni lubię zjeść trochę bardziej treściwy obiad. Nie jestem wielką fanką mięsa mielonego, mimo to z przyjemnością zjadłam te małe pulpeciki. Wielkim plusem jest fakt, że przygotowuje się je naprawdę szybko. Dodatek fety sprawia, że nie jest to na pewno nudny obiad ;) 



inspiracja

Składniki (wyszło mi ok. 12 pulpecików):

500 g mięsa mielonego wieprzowego (użyłam mięsa indyczego)
100 g sera feta
duża garść drobno posiekanej natki pietruszki
duża garść posiekanego szczypiorku
4 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
1 cebula
1 kajzerka
1/4 szkl. mleka

opcjonalnie - pół torebki ugotowanego ryżu (ja dodałam, by były bardziej sycące)
sól, pieprz, zioła prowansalskie

Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni z niewielką ilością oleju.

Bułkę namoczyć przez kilka minut w mleku, odcisnąć, wrzucić do dużej miski. Dodać mięso mielone, pokruszoną fetę, natkę pietruszki, szczypiorek, czosnek, cebulę, doprawić solą, pierzem i ziołami prowansalskimi, ewentualnie dodać ryż. Dokładnie wyrobić ręcznie.

Przygotować naczynie żaroodporne. Z masy uformować nieduże pulpeciki, ułożyć w naczyniu. Piec w pierniku w 180 stopniach przez około 25-30 minut. 
Smacznego!

Pulpeciki podałam z młodymi ziemniaczkami, sosem pomidorowym i sałatką.


A już jutro wyniki matur, już jutro wszystko się rozstrzygnie. Trzymajcie kciuki!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. apetycznie wygląda :) Odpowiedziałam na Twoje pytania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ładnie tu wyglądają, mogłabyś mi taki obiad dziś zrobić, wyjątkowo złapał mnie niechciej:p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ten obiad robiłam kilka dni temu, dzisiaj też przydałby mi się jakiś kucharz... ach to lenistwo :D

      Usuń
  3. bardzo lubię fetę, więc te pulpeciki z pewnością by mi posmakowały :) Trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. już jutro?! Matko, pisz zaraz jak ci poszło, pisz! Będe trzymać;*

    A ja tam lubię mielone-czy w spaghetti, czy w sosie.. Ale tak podanego jeszcze nie, ten ser feta musi smakowac z tym genialnie;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. zazwyczaj do 1 szklanki wody dodaję 1/2 kostki rosołowej (albo używam bulionu, jeśli zostanie mi z dnia poprzedniego), 2 ziela angielskie i 1 liść laurowy. Zagotowuję, dodaję ok.4 łyżki dobrej jakości koncentratu pomidorowego i mieszam. W 1/3 szkl. śmietanki 30% rozprowadzam 1 łyżkę mąki pszennej i wlewam do sosu. Zagotowuję i czekam chwilę, aż zgęstnieje. Doprawiam solą i pieprzem.

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy