Granola z masłem orzechowym

08:40:00

Uwielbiam domową granolę, kocham masło orzechowe. Połączenie tych dwóch pyszności to dla mnie poezja. Polecam, nie tylko orzechomaniakom.


inspiracja

Składniki (na słoik o poj.1l):

220 g płatków owsianych
100 g orzechów (u mnie laskowe i ziemne)
garść sezamu
20 g suszonej moreli
50 g słonecznika
2 łyżki miodu
4 łyżki masła orzechowego
4 łyżki oleju

Wszystkie suche składniki zmieszać w misce, orzechy i morele można posiekać na drobniejsze kawałki.
Miód, masło orzechowe i olej podgrzać w rondelku. Zamieszać, żeby składniki się połączyły. Dodać do suchych składników, wymieszać dokładnie, by wszystkie ziarna były oblepione masą miodowo-orzechową.
Równomiernie wysypać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.30-35 minut w 150 stopniach, od czasu do czasu mieszając granolę, by się nie spiekła.
Wystudzić, przechowywać w pojemniku.


You Might Also Like

9 komentarze

  1. Domowa granola jest najlepsza :)
    A z masłem orzechowym musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. też lubię oba te smakołyki to połączenie musi być boskie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowa granola, ach! :-) Przyjeżdżaj tu do mnie z takim słoiczkiem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie tylko mówisz? Czyli antyfani orzechowi też posmakują?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam każdemu,może nawet antyfan orzechów przekonałby się do tej granoli :D chociaż jak dla mnie nie ma możliwości, że orzechy mogłyby komuś nie smakować! :D

      Usuń
  5. domowa granola- to jest to! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. domowa granola jest najlepsza, i nie wiem czemu jeszcze takiej ni robiłam ? z masłem orzechowym na pewno by mi posmakowała !! idealny dodatek , szczególnie do śniadań ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. myślę sobie, że to połączenie jest wprost bajeczne... uwielbiam takie przysmaki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy