Faszerowany bakłażan

16:05:00

Wróciłam z mojego nieplanowanie przedłużonego weekendu. Zrelaksowana i uśmiechnięta. W czasie deszczu dzieci się nudzą? Może. Ale dzieckiem już nie jestem, więc pogoda wcale tak bardzo mi nie przeszkadzała. 

Były spacery po lesie, były filmy, włoskie lody śmietankowo-bananowe, koszenie trawy, kręgle i przepyszna pizza w La Stazione. Zgubienie drogi w deszczu, ból gardła (pewnie przez pogodę), pyszne truskawki. Było też wspólne przyrządzanie posiłków, kolejne talerze podtykane przez babcię chłopaka i makaron z jagodami, za którymi tak bardzo przepadam. Ach, wakacje...

Po dotarciu do domu zobaczyłam w lodówce bakłażana. Dawno nie jadłam. Trzeba to zmienić.




Składniki:
1 duży bakłażan
pół torebki ugotowanego ryżu
6 pieczarek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
pomidor
ser żółty
garść kukurydzy konserwowej
sól, pieprz
łyżka masła

Bakłażana umyć, przekroić. Wydrążyć środek, posolić, zostawić na ok. 20 minut, by zmiękł.
Pieczarki obrać, pokroić w półplasterki, poddusić na maśle. Dodać pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć przez kilka minut, mieszając.
Bakłażana osuszyć papierowym ręcznikiem. Na każdą połówkę nałożyć ryż, pieczarki z cebulką, kukurydzę i pokrojonego w kostkę pomidora. Przykryć startym lub pokrojonym żółtym serem. Zapiekać przez pół godziny w 180 stopniach.
Smacznego!


Zachęcam do dodania mojego bloga do obserwowanych na Bloglovin! :) 


You Might Also Like

6 komentarze

  1. Jakoś nie mogę się przekonac do bakłażana :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tej formie jest naprawdę smaczny! Jedynie skórka może być zbyt twarda, ale można jej przecież nie jeść :)

      Usuń
  2. A ja siedze mega glodna na uczelni :( dodalabym jeszcze jakiegos mięska ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. akurat nie miałam, ale można dodać np. pierś z kurczaka, byłoby równie pysznie :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię takie faszerowane warzywa:) W sezonie obowiązkowo do zrobienia z cukinią:)

    OdpowiedzUsuń
  4. faszerowany bakłażan wygląda bardzo kusząco, dotychczas jadłam tylko faszerowane papryki ;) ta propozycja jest świetna ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy