Roladki schabowe w cieście francuskim

11:25:00

Obiad w tej wersji jest idealny na specjalne okazje. Dzień Matki był więc idealną sposobnością do jego zrobienia. A przyrządziłam go... razem z mamą. Współpraca w kuchni, wspólnie spędzony czas i podział obowiązków zaowocował fantastycznym posiłkiem, który zadowolił każdego domownika.

Ciasto francuskie jest bardzo dobrym rozwiązaniem, jeśli chodzi o "uszlachetnienie" zwyczajnych kotletów schabowych. Tym razem wystąpiły one w bardziej wymyślnej wersji - cienko rozbite mięso zwinięte w roladki z serek żółtym, szynką, pieczarkami i papryką konserwową, otulone chrupiącą skorupką ciasta francuskiego. Dla tych, co wolą drób - nie ma problemu, schab można zastąpić piersią z kurczaka. Sama jadłam taką wersję :) Jest fantastyczna!


Składniki (3 porcje):
3 spore plastry schabu (lub podwójna pierś z kurczaka*)
1 cebula
200g pieczarek
2 łyżki masła
3 plastry szynki
3 plastry sera żółtego
3 paski papryki czerwonej (użyłam konserwowej)
olej do smażenia
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
1 żółtko
sól, pieprz, tymianek, papryka słodka, przyprawa w płynie Maggi



Plastry schabu bardzo cienko rozbić. Przyprawić pieprzem, papryką słodką, tymiankiem i Maggi, z obu stron. 
Pieczarki obrać, pokroić w plasterki (lub zetrzeć na tarce). Cebulę drobno posiekać. Zeszklić na maśle, dodać pieczarki, sól, pieprz i Maggi, poddusić przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Na rozbitych plastrach schabu ułożyć po plasterku sera, szynki, 1/3 pieczarek z cebulką i pasek papryki konserwowej. Zwinąć ciasno w roladkę.


Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Obsmażyć roladki z każdej strony na rumiany kolor.
Ciasto francuskie rozwinąć z folii, rozwałkować dość cienko. Podzielić na 3 prostokąty. Na środku każdego z nich ułożyć roladkę, zlepić końce, a boki podwinąć pod spód. Można również fantazyjnie udekorować każdy "pakunek" - ja ozdobiłam je warkoczem z ciasta francuskiego, listkami i skręconym paskiem ciasta.


Każdą zawiniętą roladkę naciąć w kilku miejscach, aby mięso w środku równomiernie się upiekło. Ułożyć roladki w naczyniu żaroodpornym. Posmarować ciasto z wierzchu roztrzepanym żółtkiem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i piec przez 45 minut (jeśli ciasto zacznie się bardzo brązowić, przykryć je od góry papierem śniadaniowym i dalej zapiekać). 
*Jeśli używamy piersi z kurczaka, roladki piec przez 30-35 minut
Podawać z ziemniakami lub ryżem (u mnie dziki) i surówką. Smacznego!

You Might Also Like

8 komentarze

  1. fajny pomysł na obiad:) wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie w takiej wersji schabowy prezentuje się lepiej, zaś chwile spędzone w kuchni z mamą - bezcenne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdolne jesteście, i Ty, i Twoja mama. Super to wymyśliłyście, z wielką chęcią bym to zjadła. Przepis zachowam, bo to danie pięknie by wyglądało na jakimś świątecznym stole^^

    OdpowiedzUsuń
  4. niestety ale nie cierpię schabu ! jednak podoba mi się ten pmsył bo to jakaś odmian od zwykłego kotleta :)
    ja francuskie uwielbiam i wczoraj w podobny sposób zrobiłam łososia w tym cieście ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam, lepiej w moje gusta trafić nie mogłaś;D mmm:) twoja mam musiała być wniebowzięta!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o tak, mnie i mamie chyba najbardziej smakowało nasze dzieło :)

      Usuń
  6. Ale pysznie wygląda... Uwielbiam ciasto francuskie na wytrawnie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  7. Genialny pomysł! Wiele dań przyrządzałam z ciastem francuskim, ale na roladki schabowe nie wpadłam :) Dzięki za inspirację :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy