Rogaliki delikatnie kokosowe

10:24:00

Muszę nieskromnie przyznać, że rogaliki stały się moim popisowym deserem.

Jeszcze nigdy mnie nie zawiodły. Wciąż na nowo napełniają mnie satysfakcją. A ten moment, kiedy pierwszym gryzem dosięgam do nadzienia jest chyba moim ulubionym kuchennym akcentem.
Rogaliki drożdżowe to przede wszystkim hit na każde przyjęcie. Kiedy ostatnio robiłam je dla siostry na Sylwestra, podobno zniknęły jako pierwsze. Wczorajsza partia również pojechała na imprezę.. i ponownie usłyszałam od siostry same pochlebne opinie.
Miło mi to słyszeć. Nawet bardzo. :)
Wczorajsze rogaliki to efekt kompilacji przepisu znalezionego na blogu Moje Kulinarne Ekspresje z moją własną inwencją twórczą. I tak, znowu nieskromnie powiem: są WSPANIAŁE. Lepsze, niż jakiekolwiek dotychczas. Mięciutkie, puszyste, lekko kokosowe. Najlepiej przekonajcie się sami!



Składniki (ok. 24 szt.)


3 szklanki mąki pszennej
20g świeżych drożdży
szczypta soli
3 łyżki cukru
1 cukier wanilinowy
50g rozopionego masła
3/4 szklanki mleka
2 jajka
4 łyżki wiórków kokosowych
Ulubione nadzienie (u mnie marmolada wieloowocowa i masło orzechowe)

Drożdże zasypać łyżeczką cukru, zalać letnim mlekiem i wymieszać. Odstawić na 10 minut.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, oba cukry, jajka, wiórki kokosowe, masło i mleko z drożdżami.
Wyrobić gładkie, błyszczące ciasto. Uformować w kulę, przykryć ściereczką i odstawić na ok.1-1,5 godziny w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 lub 4 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek(wielkości dużego talerza) i podzielić na 8 trójkątów.

Na szerszym końcu ułożyć płaską łyżeczkę nadzienia i zwinąć ku środku, tak aby powstał zgrabny rogalik. Końce podwinąć.




Rogaliki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 10-15 minut do wyrośnięcia (w oryginalnym przepisie mowa o 35 minutach, ja jednak nigdy tyle nie czekam i jestem zadowolona z efektu).

Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać wiórkami kokosowymi lub grubym cukrem.

Piec w 170 stopniach przez około 18-20 minut (w zależności od wielkości)

Smacznego!


You Might Also Like

11 komentarze

  1. Ty masz chyba jakis cm w oku! Jak ty je równo zawijasz, każdy tak sam!;)
    Meega, wyglądają wlasnie na takie puszyste... Mmm:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. haha no nie wiem, wygląda na to, że opanowałam zawijanie rogalików do perfekcji :D

      Usuń
  2. No właśnie, też miałam to napisać! Wszystkie rogaliki takie równiutkie! Przepysznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale by mi się dzisiaj przydały takie rogaliki pod ręką :) .. Bo coś czuję, że one poprawiają humor!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, poprawiają... :) ale mam nadzieję, że humor się polepszy nawet i bez nich!

      Usuń
  4. Aż ślinka mi poleciała! Jakie one równiusieńkie:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham rogaliki, a moje ulubione nadzienie to zdecydowanie nutella;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają smakowicie :) Ot, rogalik to ciepłej kawki, na raz. Jak babciny.

    OdpowiedzUsuń
  7. przyznaję ,że wieki już nie jadłam rogala ;/ tak mnie pokusiłaś, tylko chyba nie mam komu aż tak dużoo robić , poślij jednego dla mnie ;p pysznie wyglądają, do tego kokosowe <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie wyglądają! Są tak ładnie rumiane, ale bym zjadła!:)

    OdpowiedzUsuń
  9. pysznie wyglądają, chętnie bym się poczęstowała:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy