Piramida tropikalna

09:19:00

Najgorsze już chyba za mną. Jeszcze tylko wos w poniedziałek i ustne matury, które nie wydają się być czymś bardzo trudnym. Jestem z siebie naprawdę zadowolona, no i co najważniejsze - nie mam poczucia, że "mogłam coś zrobić lepiej". Jest bardzo dobrze, choć na ostateczne wyniki jeszcze trochę poczekam. 

Zmęczona, ale szczęśliwa, że tak niewiele potrzeba do moich pełnoprawnych wakacji.

Mimo, że byłam dość zajęta, nie unikałam zupełnie kuchni w ostatnim czasie, co to to nie! :) Dlatego mam kilka nowych przepisów i mam nadzieję, że uda mi się je teraz trochę częściej publikować.


Na pierwszy ogień pójdzie piramida biszkoptowa z orzeźwiającym kremem. Waniliowo-śmiatanowo-pinacoladowy. To taki mój eksperyment z formą i smakiem, który wyszedł naprawdę zadziwiająco smaczny. Jeśli lubicie niekonwencjonalne wypieki, koniecznie wypróbujcie!





Składniki:

Biszkopt:
3 jajka
3/4 szkl. mąki pszennej
1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
szczypta soli
1/2 szkl. drobnego cukru lub cukru pudru

Masa:
galaretka o smaku  Piña Colada
2 opakowania (ok.250 g) serków waniliowych 
250 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
cząstki pomarańczy lub innych owoców do dekoracji
perełki cukrowe

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier, nadal ubijając. Dodać żółtka, zmiksować. 
Mąki przesiać razem. Stopniowo wsypywać do ciasta, miksować na niskich obrotach, aż będzie gładkie.
Prostokątną blachę o wym. 25x33 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać na nią ciasto, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec przez ok. 25 minut. Ostudzić. Pokroić na 4 nierówne prostokąty, każdy mniejszy od poprzedniego.

Masa:
Przygotować galaretkę używając 1 szklanki wody. Ostudzić, zostawić, by lekko stężała.
Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodawać stopniowo tężejącą galaretkę oraz serki waniliowe. Zmiksować na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.

Największy prostokąt biszkoptowy posmarować masą, na nim ułożyć następny, mniejszy i znów posmarować masą. Postępować tak do wyczerpania składników. Boki piramidy przykryć pozostałym kremem. Udekorować cząstkami pomarańczy i perełkami cukrowymi. Wstawić do lodówki na min. 2 godziny.



Smacznego!

You Might Also Like

11 komentarze

  1. yhm, faaajny pomysł! :) Podoba mi się wykonanie, takie schludne, równe, a do tego te srebrne kuleczki:)
    Bajer!
    Ej,ej to super, że już prawie wszystko za tobą:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Najgorsze już za Tobą :) Jeszcze tylko trochę!
    Jaka apetyczna ta rolada. Sam wygląd kusi, by jej spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tropiki dzisiaj w modzie ;)
    Powodzenia na maturze, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tropikalna piramida - już sama nazwa kusząco brzmi, a wygląd jest świetny ;) zjadłabym *-*
    dobrze, że już trochę masz za sobą , na reszcie na pewno też świetnie dasz sobie radę ,trzymam kciuki dalej ;*
    udanego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajna ta piramidka, ma ciekawy kształt :) No i na pewno smakuje:) W końcu trzeba sobie jakoś wynagrodzić ten maturalny wysiłek no i stres:)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo efektowna ta Twoja piramidka

    OdpowiedzUsuń
  7. Łał, wygląda naprawdę fantastycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. ale ona fajna :) pierwszy raz widzę takie ciasto

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy