Ciasta/ Ciasta kruche

Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

Koniec matur.
Wakacje.

 

Jakie to wspaniałe uczucie..
.
Wreszcie mogę wszystko. Mogę wstać, o której chcę, mogę wyrzucić sterty notatek, które skutecznie przysłaniały cały mój pokój. Mogę robić to, na co mam ochotę, czytać to, co lubię (a nie to, co muszę), oglądać filmy, spędzać dnie na czymkolwiek tylko zechcę. Mogę pójść do kuchni, zamknąć się w niej na cały dzień, nie przejmować się, że nauka czeka. Dawno nie byłam tak szczęśliwa, nie mogę przestać uśmiechać się na samą myśl o tych moich najdłuższych wakacjach w życiu.
 
Na początek mojego świętowania – klasyka. Kruche ciasto z rabarbarem z przepisu Kaś. Wspaniałe, proste, smakuje cudownie. Szczególnie w połączeniu z wszystkim tym, o czym wspomniałam wyżej…

 

 

 
 
Kruche ciasto:
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, zmodyfikowany przez Kaś
 
 

450 g mąki pszennej
230 g masła (użyłam margaryny)
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki – na dwie godziny.
 
Dodatkowo:

1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (takie na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
cukier puder – do posypania
kilka łyżek bułki tartej

 
 
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę (ok. 3 cm). 
 
Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.
 
Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, używając tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta.
 
Tortownicę o średnicy 24 cm (u mnie prostokątna blacha o wym. 25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarabaru). Wyłożyć rabarbar, posypać go cukrem, a następnie wylać jeszcze ciepły budyń. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.
 
Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
Najlepiej kroi się wystudzone ciasto, ale ciepłe też smakuje wybornie 🙂
 

You Might Also Like

Brak komentarzy

Skomentuj