Kruche ciasto z budyniem i rabarbarem

09:32:00

Koniec matur.
Wakacje.

Jakie to wspaniałe uczucie..
.
Wreszcie mogę wszystko. Mogę wstać, o której chcę, mogę wyrzucić sterty notatek, które skutecznie przysłaniały cały mój pokój. Mogę robić to, na co mam ochotę, czytać to, co lubię (a nie to, co muszę), oglądać filmy, spędzać dnie na czymkolwiek tylko zechcę. Mogę pójść do kuchni, zamknąć się w niej na cały dzień, nie przejmować się, że nauka czeka. Dawno nie byłam tak szczęśliwa, nie mogę przestać uśmiechać się na samą myśl o tych moich najdłuższych wakacjach w życiu.

Na początek mojego świętowania - klasyka. Kruche ciasto z rabarbarem z przepisu Kaś. Wspaniałe, proste, smakuje cudownie. Szczególnie w połączeniu z wszystkim tym, o czym wspomniałam wyżej...



Kruche ciasto:
przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki, zmodyfikowany przez Kaś

450 g mąki pszennej
230 g masła (użyłam margaryny)
1 szklanka cukru pudru
1 jajko
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany

Wszystkie składniki zagnieść aż powstanie gładkie, jednolite ciasto. Następnie podzielić je na dwie równe części. Jedną z nich włożyć do lodówki, a drugą na do zamrażarki - na dwie godziny.1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

1 kg rabarbaru + 3-4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe bez cukru (takie na pół litra mleka) + 4 łyżki cukru
3 szklanki mleka
cukier puder - do posypania
kilka łyżek bułki tartej


Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę (ok. 3 cm). 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu, dodając cukier, używając tylko 750 ml mleka. Nie studzić, od razu zabrać się za przygotowanie ciasta.

Tortownicę o średnicy 24 cm (u mnie prostokątna blacha o wym. 25 x 30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto z lodówki rozwałkować, wyłożyć nim dno formy i ponakłuwać widelcem. Spód oprószyć bułką tartą (by wchłonęła sok z rabarabaru). Wyłożyć rabarbar, posypać go cukrem, a następnie wylać jeszcze ciepły budyń. Na budyń zetrzeć ciasto z zamrażarki.

Blachę włożyć do piekarnika i piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika, posypać cukrem pudrem.
Najlepiej kroi się wystudzone ciasto, ale ciepłe też smakuje wybornie :)


You Might Also Like

13 komentarze

  1. I tak mnie teraz wzięło na wspomnienia :) .. Pamiętam, gdy sama rozpoczęłam te najdłuższe wakacje, to było wspaniałe uczucie, o tak! :)
    Kochana, odpoczywaj teraz, należy Ci się to :*
    A zaczęłaś idealnie, co tu dużo pisać .. Idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przetrwałaś! :) Takie ciasto to jeden z najprzyjemniejszych sposobów podkreślenia tego faktu.

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo tak, pamiętam to uczucie-dokładnie rok temu..! <3 zazdroszczę, szkoda, że nie mogę go powtórzyć:(
    Ale tobie życzę tego wszystkiego i jeszcze więcej lenistwa! <3

    A ciacho nieziemskie, też mnie ostatnio kusiło;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak ja ci zazdroszczę;) Chętnie bym powtórzyła moje najdłuższe wakacje ;)
    Ja stertę notatek i masę książek do przeczytania na biurku będę miała jeszcze przynajmniej do końca czerwca.

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo się cieszę, że skorzystałaś z przepisu - ciasto wyszło Ci wspaniale!!!
    no i gratuluję (plus lekko zazdroszczę) wakacji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja bardzo dziękuję za pyszny przepis! :)

      Usuń
  6. w takim razie gratuluję bardzo!
    oj.. rok temu też już miałam wakacje, a tymczasem okres przedsesyjny na studiach -.-
    Pozdrawiam i dziękuję za udział w akcji:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za gratulacje :)) i trzymam kciuki za zdaną sesję!

      Usuń
  7. pyszne musi być, ja robię takie ciasto z gruszkami:)

    OdpowiedzUsuń
  8. pamiętam to po-maturalne uczucie :D codzienne wstawanie nie-wczesnym rankiem po świeże bułki i sok <3 ach! i wakacyjna wolność. ach! no i budyń + rabarbar. ach!! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oo wpadam na ciacho :D Wakacje... nadal nie mogę w to uwierzyć! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Poproszę kawałeczek tego ciasta, wygląda pysznie:) I miłego świętowania tych błogich chwil:)

    OdpowiedzUsuń
  11. także życzę ci błogiego odpoczynku, dużooo relaksu ;* z tak pysznym ciachem na pewno będzie rozkosznie ;D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy