Wzmocnij swoją odporność! Syrop imbirowo-cytrynowy z miodem

16:08:00

Muszę przyznać, że nie jestem wielką fanką imbiru. Jak dla mnie, jest on zbyt ostry i nie bardzo przypadł mi do gustu jego charakterystyczny, wyrazisty smak. 
Jednak niedawno tato przyniósł do domu całą reklamówkę tego kłącza, "bo była promocja". 
No dobrze, przecież nie może się zmarnować.
Poczytałam, że imbir ma naprawdę wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim - rozgrzewa. Super, coś dla mnie - wiecznego zmarzlucha, który nawet latem ma zimne dłonie. 
Czytam więc dalej. Okazuje się, że to nie koniec jego zalet. Imbir ma zbawienny wpływ na naszą odporność - redukuje stan zapalny, obniża ból i gorączkę, ma działanie przeciwwirusowe. W dodatku łagodzi mdłości, ułatwia trawienie, przyspiesza przemianę materii. 
Bogatsza o taką ilość informacji nie mogłam przejść obojętnie obok niepozornych korzeni, wciąż pozostających w stanie nienaruszonym w mojej lodówce. Tak powstał syrop imbirowo-cytrynowy z miodem. Niezwykle aromatyczny, nadaje się idealnie jako dodatek do herbaty. Smakuje nawet mnie! Polecam, jeśli lubicie wzmacniać swoją odporność domowymi sposobami :)




Składniki:
ok. 5 cm korzeń imbiru
1 cytryna
4 łyżki miodu
łyżeczka cukru
1,5 szklanki wrzącej wody

Imbir obrać cieniutko, pokroić w plastry. Cytrynę sparzyć, z połowy wycisnąć sok, a drugą połowę pokroić na plasterki. W rondelku umieścić połowę pokrojonego imbiru i plastry cytryny. Zalać 0,5 szkl. wrzątku, dodać łyżeczkę cukru, gotować ok. 5 minut. Pozostały imbir umieścić w słoiku, dodać sok z połowy cytryny. Zalać 1 szkl. wrzątku, przykryć, aby się "zaparzył". Dodać do niego odcedzony wywar z gotowanego imbiru i cytryny. Odstawić do ostygnięcia, dopiero wtedy dodać miód, by nie stracił on swoich właściwości zdrowotnych. Przechowywać w zakręconym słoiku w lodówce przez max. 2 tygodnie.


You Might Also Like

10 komentarze

  1. Słyszałam że taki napój sprawia cuda :) muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. o! a właśnie imbir mam na stanie. i mnóstwo cytryn!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam imbir, ale w formie świeżej, nie mielonej!
    Mmmm.. do herbatki w sam raz;)
    Fajny ten syrop, może się skuszę, tylko gdzie ta promocja?;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w kauflandzie, tylko że to już przed świętami.. :(

      Usuń
  4. Znam ten napój - cuda czyni i dla mnie jest pyszny.A i zapiekanka kawowa warta grzechu:-)
    Zapraszam do siebie:
    www.magnolia-romaryn.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli chodzi o miód, to najlepiej dodawać ten z krzewu Manuka - podwoimy skuteczność syropu. Ten miód ma naprawdę niesamowite właściwości antybakteryjne, wspaniale zwalcza wszelkie infekcje.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobię zrobię i to dziś! Bo coś mnie bierze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam! i życzę zdrówka na święta :)

      Usuń
  7. Czy dzieciom można to podać, ile?

    OdpowiedzUsuń
  8. Można podawać dzieciom od 2 roku życia w ilości 1 płaska łyżeczka dziennie, np. do herbaty.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy