Kotlety fasolowo-pomidorowe

07:39:00

Chociaż wegetarianką nie jestem, bardzo lubię bezmięsne wersje potraw. Są po prostu...bardzo smaczne. Takie burgery fasolowe posmakowały nawet mojemu tacie, który, jak chyba każdy mężczyzna, jest prawdziwym zwolennikiem mięsa. Skoro on był zadowolony z takiego obiadu, myślę, że ta wersja jest naprawdę godna wypróbowania :)




Składniki (ok. 10 sztuk):
200 g fasoli białej
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 łyżka masła
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 czubate łyżki mąki
1 łyżka bułki tartej
2 plastry żółtego sera
sól, pieprz, papryka ostra

Do panierowania:

2 jajka
bułka tarta lub otręby
olej do smażenia

Fasolę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Rano zalać ją świeżą wodą i gotować ok. 1-1,5 godziny na małym ogniu (do miękkości). Odcedzić, ostudzić całkowicie.

Czosnek i cebulę posiekać. Zeszklić na maśle.
Fasolę zblendować na gładką masę. Dodać do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, mąkę i bułkę tartą. Wymieszać z podsmażoną cebulą i czosnkiem oraz posiekanym serem. Spróbować, czy masa ma wyrazisty smak - w razie czego doprawić.
Formować niewielkie kotleciki, obtaczać je w jajku i w bułce, smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Podawać z sosem lub sałatką. Smacznego!




Wpis dodaję do akcji Vege kotlety, podaję więc ich wartość odżywczą na podstawie strony http://www.tabele-kalorii.pl/

1 szt: ok. 64 kcal
Białko: 2,6 g
Węglowodany: 6,8 g
Tłuszcze: 2,5 g






You Might Also Like

11 komentarze

  1. Robiłam wiele wegetariańskich kotlecików, ale z takimi się jeszcze nie spotkałam. :) Ciekawe, ciekawe.

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie wesołe blogi! bardzo przypadł mi do gustu ten przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. fajne te kotlety - coś dla wegan i nie tylko ;) pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. u Ciebie to nawet kotlety się fantastycznie prezentują :D
    ...a przepis wypróbuję na pewno! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki :D jestem estetką, nie zjem czegoś, co wygląda paskudnie - wyznaję zasadę, że najpierw jedzą nasze oczy :D

      Usuń
  5. fajne, oryginalne, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w smaku przypominają trochę fasolkę po bretońsku, tylko bez dodatku mięsa :) są naprawdę smaczne!

      Usuń
  6. czy zamiast mąki moge dac płatki owsiane?:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam te kotlety, ale bez przekonania. A tu super niespodzianka-fajne w smaku, naprawdę mi pasują. Gdybym nie wiedziałam w życiu nie powiedziałabym, że to za fasoli. Ta panierka tez bardzo pasowała-pewnie niezbyt zdrowe, ale czasem też tak trzeba. Dzięki za kolejny fajny przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy