Ciasto karmelowe z orzechami i sosem toffi

10:25:00

Jeśli potrzebujecie dodatkowej dawki endorfin, to ciasto będzie doskonałe.
Przetestowane przeze mnie już pięciokrotnie, jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Krem toffi może tu występować w roli polewy lub być przełożeniem ciasta. Robiłam je w obu wersjach i szczerze powiedziawszy, nie potrafię powiedzieć, która jest lepsza ;) Sami zdecydujcie. Gorąco zachęcam!
Przepis pochodzi z tego wspaniałego rosyjskiego bloga. Dzięki Bogu za dodatkowe zdjęcia, bo translator już kolejny raz ujawnił swój brak adekwatnego słownictwa ;)



Składniki:

Ciasto:
250g mąki pszennej
2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
150g cukru
100 g masła
200 ml mleka
garść migdałów lub orzechów ziemnych
1 duża szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka rumu

 Toffee: 
50ml śmietany kremówki
40g masła 
50g cukru 
do posypania: garść migdałów lub orzechów

Przygotowanie ciasta:
W rondelku o grubym dnie umieścić 100 g cukru. Podgrzewać na średnim ogniu aż do czasu, gdy zmieni kolor na jasnobrązowy i będzie płynny. Zamieszać, by nie przypalić karmelu. Wlać mleko, najlepiej ciepłe (uważać, bo w tym miejscu karmel lubi pryskać!), wymieszać i gotować aż do rozpuszczenia kawałków karmelu i otrzymania jednolitego sosu. Odstawić do ostygnięcia.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i szczyptą soli na jasną i puszystą masę (ok.4 minuty na najwyższych obrotach miksera). Dodać 2 żółtka, dobrze zmiksować. Powoli wlewać połowę ilości syropu karmelowego ostudzonego do temperatury pokojowej, zmiksować. Dodać ekstrakt waniliowy i rum. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlać pozostały syrop karmelowy i wszystko zmiksować na jednolite ciasto. Dodać posiekane orzechy lub migdały, wmieszać je w ciasto.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta, delikatnie wmieszać (tak, by zachować strukturę piany).
Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Posypać posiekanymi orzechami, wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec przez 50-60 minut. Jeśli w czasie pieczenia ciasto zacznie się za bardzo rumienić, przykryć go folią aluminiową i dalej dopiekać.

Toffi:
Przygotować karmel z cukru. Dodać śmietanę i masło. Gotować na dużym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje
(ok.2-3 minuty).

Ostudzone ciasto przekroić wzdłuż na dwie części, posmarować kremem toffi i złożyć. Można też toffi zastosować jak polewę i udekorować nim wierzch ciasta.

Smacznego! 

You Might Also Like

18 komentarze

  1. Mogę się wprosić na kawałek? Albo dwa? :)) Uwielbiam karmel, uwielbiam orzechy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniały przepis. Bardzo mi się podoba. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. karmelowe z toffi? i jeszcze orzechy, mmmm... :) wszystko co najlepsze!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda po prostu świetnie! Ale to musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. To ciasto to jakiś smakowy obłęd! :) Ślinka mi cieknie po przeczytaniu samego jego opisu.

    OdpowiedzUsuń
  6. świetne! niedawno szukałam takiego przepisu i w końcu wykombinowałam z głowy.
    Następnym razem spróbuję z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam, jeszcze nigdy to ciasto mnie nie zawiodło :)

      Usuń
  7. za całość daję 20/10 pkt!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super! Potrzeba mi takiej dawki słodkości!

    OdpowiedzUsuń
  9. fantastyczne słodkie smaki

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie słodkości o matko ! Pewnie było pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  11. skąd wziąć ekstrakt waniliowy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można go kupić w większych supermarketach. Jest dość drogi, ale wydajny, a jego zapach tak intensywny, że wzbogaca potrawy wspaniałym aromatem.
      Można również zrobić ekstrakt samemu, zalewając min.3 laski wanilii szklanką wódki lub spirytusu i zostawiając nalewkę na kilka tygodni.
      W ostateczności można też zastąpić ekstrakt aromatem waniliowym, jednak wtedy zapach ciasta nie będzie tak wyrazisty.
      Pozdrawiam!

      Usuń
    2. dziękuje bardzo za odpowiedź, coś postaram się wymyślić :)

      Usuń
    3. zrobiłam niestety bez rumu ale z likierem toffi, ekstrakt zastąpiłam cukrem z prawdziwą wanilią i nie miałam orzechów ;/ Ale wyszło smaczne :P toffi trochę za tłuste, next tajm zrobię z mlekiem z puszki :P pozdrawiam

      PS. Piekłam krócej i pod koniec zmniejszyłam temp bo zaczęło się przypalać ...

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy