A ja wolę domową granolę...

14:14:00

... A sklepowa niech się schowa ;)

Zebrało mi się na rymy, a tak poważnie, to nie sądziłam, że w taki prosty sposób mogę uzyskać cały słoik pysznej, idealnie skomponowanej, dostosowanej do moich upodobań granoli. Żadnych konserwantów, żadnych sztucznych przedłużaczy świeżości... Same plusy ;) Chociaż nie, jest jeden minus.. Znika zdecydowanie zbyt szybko! 




Składniki na ok. 1,5l słoik granoli:
2 szkl. płatków owsianych
2 szkl. dowolnej mieszanki ziaren: posiekanych z grubsza migdałów, orzechów, słonecznika, pestek dyni, wiórek kokosowych, sezamu
4 łyżki oleju słonecznikowego
5 łyżek miodu
pół łyżeczki cynamonu
3 łyżki soku z pomarańczy

Olej, miód, sok z pomarańczy i cynamon wymieszać. Płatki owsiane wymieszać z pozostałymi ziarnami. Wlać mokre składniki, wymieszać, by mieszanka dokładnie się oblepiła. Wysypać równomiernie na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 170 stopniach przez ok. 45 minut, mieszając co jakieś 10 minut (granola bardzo szybko może się przypalić, należy być czujnym!). Ostudzić, przełożyć do słoika. 



Dodawać do mleka, jogurtu... ale zaraz, przecież doskonale wiecie, z czym Wam smakuje najbardziej ;)

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Ja też wolę domową ;)Dodatki dobrane wedle upodobania i gwarancja braku ulepszaczy - to jest to ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. domowaaaaa<3 cudo! a jak pięknie zarumieniona! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przez chwilę myślałam już, że aż za bardzo... ;) ale na szczęście nie spaliłam jej i wyszła pyszna :D

      Usuń
  3. Muszę zrobić, bo moja wielka puszka domowej granoli dawno się skończyła :) Pyszne dodatki w niej!

    OdpowiedzUsuń
  4. cudna !!! sama bym chciała zrobić domową ,ale jakoś nie umiem się za to zabrać ;/ ... muszę się wziąć w garść i do roboty ;d
    pyszna u ciebie ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. też wolę tę domową :) świetną kompozycję sobie stworzyłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  6. też zdecydowanie bardziej wolę tę domową! jest najlepsza :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy