Zapiekane naleśniki ze szpinakiem

15:24:00

Siła prostoty. Szybko i smacznie. Naleśniki zawsze są dobrym pomysłem na obiad. Do tego sos koperkowy i kompletny posiłek gotowy :)



Składniki: 
Naleśniki (ok. 10 sztuk)
150 g mąki (kopiasta szklanka)
2 jajka
szklanka mleka (najlepiej 3,2% tłuszczu)
szczypta soli
łyżeczka oleju lub oliwy

Jajka i mleko zmiksować. Miksując dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Pozostawić ciasto pod przykryciem na ok. 30 minut, aby "odpoczęło". Po tym czasie dodać do niego trochę wody (ok.pół szklanki), by miało odpowiednią konsystencję i łyżeczkę oleju/oliwy. Zapobiegnie to przywieraniu naleśnikom do patelni. Usmażyć naleśniki, odłożyć na talerz.

Farsz:
1 łyżka masła
1 opakowanie mrożonego szpinaku (użyłam liściastego)
2 ząbki czosnku
pół małej cebulki
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz (dość sporo)
ew. biały ser lub feta - ok. 70g - można pominąć
starty żółty ser

Rozgrzać masło, wrzucić szpinak i całkowicie rozmrozić. Odparować z niego wodę a jeśli jest taka potrzeba, odcisnąć dodatkowo nadmiar wody na sitku (inaczej farsz rozmoczy naleśniki). Dodać czosnek i cebulkę (przecisnęłam wszystko przez praskę, z lenistwa :D). Doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Ewentualnie dodać biały ser lub fetę, wymieszać.

Każdy naleśnik posmarować łyżką farszu. Zwijać jak krokiety:


Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać startym serem. Zapiekać ok. 15 minut, polać sosem koperkowym i podawać.



Sos koperkowy:
3/4 szkl. wody
1/4 szkl. śmietany 30%
1 łyżka mąki
pół kostki rosołowej
1 pęczek koperku
pieprz

Zagotować wodę z kostką rosołową. Śmietankę wymieszać z mąką, dokładnie, by nie było grudek. Koperek umyć, drobno posiekać, dodać do "bulionu". Wlać śmietanę z mąką, dobrze wymieszać, doprawić pieprzem.




You Might Also Like

11 komentarze

  1. Te naleśniki to moja słabość ;) Po prostu je uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dopiero eksperymentuje ze szpinakiem i czuje, ze musze sprobowac go w takiej postaci, bo z pewnoscia mi zasmakuje! ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo jak pysznie , uwielbiam te ze szpinakiem najbardziej z wytrawnych naleśniczków ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wiosenny obiad!!!:D Szpinak zawsze kojarzy mi się z wiosną:)

    OdpowiedzUsuń
  5. rewelacyjny obiad, mi szpinak chyba nigdy się nie znudzi :) pycha!

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak naleśniki ze szpinakiem to feta musi być :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ile tej fety na powyższe składniki?

      Usuń
    2. ok. 70 g, jest w przepisie :) ale zwykle robię na oko.

      Usuń
  7. bardzo lubię takie naleśniki, sama takie sobie robię czasem:)

    OdpowiedzUsuń
  8. no to o której mogę być na obiad?;D
    Mmm.. pycha!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy