Pieczone kotleciki z ciecierzycy, z orzechami i pomidorami

16:20:00

Czyli moje pierwsze i na pewno nie ostatnie podejście do ciecierzycy.
Ostatnio polubiłam tego typu obiady. Mnie bardzo smakują, a do tego są lekkie, zdrowe i kolorowe. Czego chcieć więcej? :) Inspirowałam się przepisem Kasi, jednak trochę je zmodyfikowałam dodając orzeszki ziemne i pomidory. Upiekłam też moje kotleciki zamiast smażyć, gdyż taka wersja chyba bardziej mi odpowiada. Podane z kasza jęczmienną i sosem pomidorowym smakują pysznie! 




Przy okazji, wczoraj otrzymałam duuuży kosz z produktami Pudliszki - nagrodę w konkursie organizowanym niedawno na Durszlaku. Jestem bardzo zadowolona i dziękuję organizatorom za wyróżnienie! Teraz możecie się spodziewać sporej ilości pomidorowych przepisów :)




Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku

2 garści orzechów ziemnych
1 jajko
2  łyżki mąki
3 łyżki bułki tartej (nie miałam; użyłam otrębów) 
2 łyżki Pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą Pudliszki lub przecieru pomidorowego
1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
½ łyżeczki kurkumy
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
szczypta tymianku
sól i pieprz (masa musi być dobrze doprawiona!)

Ciecierzycę przepłukać wodą na sitku i starannie osączyć. Przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać posiekaną cebulę i czosnek oraz orzechy. Wbić jajko i całość zmiksować, używając blendera, na gładką masę. Dodać pomidory lub przecier, natkę, przyprawy, mąkę i bułkę tartą (bądź otręby). Dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na pół godziny (pominęłam). Po tym czasie masa powinna być na tyle gęsta, aby dało się z niej lepić kulki. Jeśli jest za rzadka – dodać trochę więcej tartej bułki.
Z masy formować kulki i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Lekko spłaszczyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut, następnie przewrócić delikatnie kotleciki na drugą stronę i dopiekać jeszcze 5-10 minut.
Podawać z ryżem lub kaszą wraz z sosem pomidorowym (użyłam podgrzanych pomidorów krojonych z czosnkiem i oliwą z kartonika). Posypać natką pietruszki.

Smacznego!

You Might Also Like

16 komentarze

  1. Jej, świetne te kotleciki! Nie jadłam nigdy ciecierzycy w takiej wersji, ale wygląda bardzo zachęcająco, a do tego mam ostatnio fazę na wegetariańskie kotlety :D Trzeba wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja też ostatnio mam taką fazę! :D w planach mam jeszcze kilka fajnych, wegetariańskich propozycji ;)

      Usuń
  2. Wstyd się przyznać ale jeszcze nie jadłam ciecierzycy :d po twoim daniu muszę ją koniecznie spróbować : )

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. żaden wstyd, to też było moje pierwsze spotkanie z ciecierzycą :)

      Usuń
  3. kotleciki i orzechami, tego jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. nie miałam okazji jeść ciecierzycy, choć zapewne wiele tracę:(
    A kotleciki wyglądają genialnie, jak racuchy;D

    Gratulację wygranej!

    OdpowiedzUsuń
  5. dodatek pomidorów musi fajnie wpływać na smak. ciecierzycę zawse chętnie jem.

    OdpowiedzUsuń
  6. kotleciki samo zdrowie ,pyszne ;D

    OdpowiedzUsuń
  7. hmm.. zrobiłam te kotleciki przy okazji robienia humusu z gotowanej cieciorki i nie wiem co zrobiłam zle ale wyszly mi bardzo suche nawet się połamały na patelni... może po to ten sos pomidorowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przyznam, że te kotlety nie należą do najbardziej mięsistych i wilgotnych, ale nadrabiają smakiem (przynajmniej w moim odczuciu). Sos z pewnością jest tu pożądany :)

      Usuń
  8. Pierwszy raz robiłam kotlety cieciorkowe w wersji pieczonej. I są najlepsze! : O No niebo w gębusi. Podmieniłam detale - zamiast ziemnych wrzuciłam orzechy włoskie, nie używałam w ogóle mąki, zamiast tego kaszkę orkiszową (może być manna). Wlałam jeszcze parę łyżek oleju z pestek dyni, a cebulę małą zastąpiłam duuuużą, wcześniej obsmażoną. I wyszły soczyste i mięsiste i przepyszne. Można je do pieczenia porządnie spłaszczyć i posłużą za wege-burgery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowało. Dziękuję za info o modyfikacjach, brzmią interesująco! :)
      Pozdrawiam, Aneta

      Usuń
  9. Jak myślisz ile trzeba by było zużyć surowej ciecierzycy? Wolę sama ją ugotować niż tę z puszki, ale nie wiem ile wziąć suchej cieciorki, żeby otrzymać tyle ile jest w puszce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. szklanka suchej cieciorki powinna dać odpowiednią ilość po ugotowaniu :)
      pozdrawiam!

      Usuń
  10. Odpowiedzi
    1. to zależy, jakiej wielkości zrobimy :) powinno wyjść ok. 6-8 sztuk

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy