Marchewkowe rogaliki

13:51:00

Są różne sposoby na możliwe jak najdłuższe odwleczenie w czasie nauki.
Moim jest pieczenie. 
Tym razem wybór padł na rogaliki z dodatkiem marchewki, popularne jakiś czas temu na wielu blogach. Spróbowałam i ja, nie zawiodłam się. Chociaż w smaku przypominają bardziej kruche ciasteczka, marchewka nadaje im uroczego, słonecznego koloru. Może wiosna przyjdzie szybciej niż się spodziewamy?




źródło

Składniki (ok. 16 sztuk)
200 g drobno startej marchewki (u mnie ok.3 duże sztuki)
200 g masła lub margaryny
2 szkl. mąki
3 łyżki cukru pudru
dowolne nadzienie: u mnie budyń waniliowy/ konfitura z róży
do posypania: gruby cukier lub cukier puder

Masło posiekać z mąką, dodać cukier puder oraz marchewkę i zagnieść (można dosypać nieco mąki, jeśli potrzeba). Jeśli mamy czas, schłodzić ciasto w lodówce przez ok. 30 minut. Ciasto podzielić na dwie równe części, każdą rozwałkować na kształt koła i pokroić na "trójkąty" (po 8 z każdego koła). U podstawy trójkąta nałożyć po łyżeczce nadzienia, po czym zwijać w rogaliki w od szerszej do węższej strony. Piec ok. 30-35 minut w 180°C, aż będą chrupiące.


You Might Also Like

9 komentarze

  1. ale swietnie wygladaja :) bardzo lubie slodkie marchewkowe wariacje. te rogaliki sa definitytywnie warte sprobowania.

    OdpowiedzUsuń
  2. zawsze chciałam ich spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. te rogaliki są świetne , i ten ich kolor *-*

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie słodziutkie maleństwa! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetnie wyglądają takie pomarańczowe :) a jakie muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  6. smakuja tak dobrze jak wygladaja? ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zniknęły w kilka godzin, czy taka odpowiedź wystarczy? :D

      Usuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy