Ciasto marchewkowe. Najlepsze (i największe!)

09:38:00

Po ostatnich rogalikach marchewkowych, nabrałam ochotę na więcej... marchewki.

Dlaczego? Otóż wypieki z tym cudownie pomarańczowym warzywem są pyszne i dodatkowo przywodzą mi na myśl słoneczne dni. Czy to ten karoten? Być może ;) W każdym razie ciasto marchewkowe, jakie upiekłam wczoraj, podbiło moje (i nie tylko) serce od pierwszego wejrzenia, a potem pogłębiło tę miłość od pierwszego kęsa. Jest PRZEPYSZNE. Puszyste, lekko wilgotne, fajnie uzupełnione przez garść posiekanych orzechów. Początkowo miałam w planach przełożenie go kremowym serkiem, ale kiedy zobaczyłam, jak wyrosło, zrezygnowałam. Wystarczyła odrobina cukru pudru, by w całości zwieńczyć to ciasto :)







źródło, z moimi zmianami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże marchewki
  • 1 szkl. oleju (u mnie niepełna)
  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 pasek gorzkiej czekolady - pominęłam
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: garść posiekanych orzechów włoskich
  • cukier puder do posypania
Składniki powinny mieć temp. pokojową (należy wyjąć wcześniej jajka z lodówki)

Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i szczyptą soli wymieszać w misce. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Mikserem utrzeć jajka z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodawać porcjami mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem, sodą, cynamonem i solą. Na końcu powoli wlewać olej i wymieszać. Dodać startą marchewkę oraz dodatki: posiekaną czekoladę lub orzechy. Wymieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką.

Blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem.

MOJE UWAGI:
Na efekt końcowy tego ciasta ma wpływ kilka czynników:
- ważne, aby jajka miały temp. pokojową.
- marchewka - im słodsza, tym lepiej. Jeśli Wasza odmiana ma wyjątkowo dużo soku, po starciu marchewki odciśnijcie go lekko i wypijcie :)
- jajka z cukrem MUSZĄ być utarte na puszystą i jasną masę. Natomiast po dodaniu oleju (oczywiście stopniowym), nie wskazane jest długie miksowanie ciasta - zróbcie to tylko do połączenia się składników.
- w moim przypadku wpływ na wysokość ciasta ma także rodzaj użytej formy. Od kiedy używam takiej z nieprzywierającą powłoką, ciasta rosną w niej jak szalone ;)



You Might Also Like

59 komentarze

  1. marchewki w wypiekach sprawdzają się idealnie, zgadzam się! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasta marchewkowe są najlepsze.... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow , super ! lubię te marchewkowe pyszne ciacha ;D świetnie ci wyszło ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasto marchewkowe. Polecam z dodatkiem imbiru i skórki pomarańczowej. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. śliczny ma kolorek, wygląda na bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kocie języczki! lata nie jadłam, daj znać gdzie kupiłaś! do marchewkowego dodaję ananasa w kawałkach, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój tata zakupił je ostatnio w promocji w Kauflandzie, wiem też, że były dostępne w Biedronce (ale nie wiem, czy nadal są) :)
      też lubię wersję z ananasem, ale bez niego również jest pyszne!

      Usuń
  7. kolor jest cudowny! zabrałabym sobie takie ciasto na piknik, bo już wiosna idzie! albo przyjedź tu z ciastem! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo, dobry pomysł z takim piknikiem! może coś zorganizujemy jak będzie cieplej, wtedy chętnie przywiozę to ciasto :))

      Usuń
  8. marchewkowe<3 daj mi trochę, proszę, proszę..!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zapraszam, Sosnowiec nie jest tak daleko :D

      Usuń
  9. Cieszę się, że tak ładnie się udało :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. uwielbiam! choć od kiedy pierwszy raz spróbowałam wersji z kremem to już chyba się od niej nie oderwę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Faktycznie ogromne wyrosło :) W dodatku wygląda bardzo puchato - podoba mi się bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto jest przepyszne tylko trzba dać mniej oleju :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Właśnie wyjęłam. Bardzo wilgotne wyszło, pyszne. :D Może ciut za słodkie, bo się odzwyczaiłam. Pierwszy raz robiłam marchewkowe ciasto i jestem zachwycona :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny przepis :) Bardzo dziękuję ! ciasto świetne pyszne i całkiem proste ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę si e, że smakowało! pozdrawiam :)

      Usuń
    2. Witam,chce zrobić to ciasto. Jak mam blaszke 25 na 30, to o ile więcej składników musiałabym dodać?, pozdrawiam

      Usuń
    3. Drogi "Anonimowy",
      Polecam dokładnie przeczytać przepis. Podałam składniki na blaszkę o wymiarach 25x30 cm, więc nie musisz zmieniać proporcji :)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  15. Zrobiłam je w formie babeczek. Są cudowne <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobry pomysł! następnym razem i ja wypróbuję w formie babeczek :)

      Usuń
  16. Świetne ciasto jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie czegoś takiego szukałam :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. zrobiłam ciasto marchewkowe już drugi raz z tego przepisu i wychodzi najlepsze!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo mnie to cieszy, dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  19. Uwielbiam ciasto marchewkowe ! Idealnie komponuje się z orzeszkami :D Jest ogromne, pewnie ogromnie pyszny :D

    OdpowiedzUsuń
  20. zrobilam to ciasto - poprostu rewlacja nigdy nie jadlam tak dobrego ciasta marchewkowego..hmmm mniam do tego jeszcze zrobilam polewe z serka cukru pudru i cytryny. Moj facet byl pod wrazeniem w szczegolnosci ze nie mam talentu do pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, że smakowało :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  21. właśnie robię... niecierpliwie czekam na efekty.
    Milla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie ja też czekam na relację, jak wyszło! :)

      Usuń
  22. wygląda super, pachnie pięknie i smakuje rewelacyjnie!
    aha, dałam tylko 1 łyżeczkę proszku i tak urosło jak szalone... i to na mące pszennej pełnoziarnistej :)
    a dodam, że totalnie nie umiem piec ciast i kompletnie się na tym nie znam. wiem tylko, ze nie lubię proszku czuć.
    Dziękuję za przepis i zapisuję sobie w swój kajet
    Milla

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę! w wersji pełnoziarnistej to już w ogóle zyskuje na walorach odżywczych, fajnie, że się udało także z tą mąką :)

      Usuń
  23. Zrobiłam!...trochę mniej cukru dałam, bo próbowałam ciasta surowego i było już w sam raz po 3/4 szklany. Wyszło przepyszne! :) Niestety... teraz natknęłam się na Twoje ciasto czekoladowo-marchewkowe ... :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Witam, właśnie czekam aż upiecze sie ów ciacho.Pieke pierwszy raz z Twojego przepisu i az mnie zjada ciekawosc czy bedzie tak smaczne jak sie o nim mówi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyszło tak obłędnie pyszne,ze musiałam schowac dla męża bo reszta rodzinki tak pałaszuje. Zamiast zwykłego cukru dodałam brązowy .
      Dziękuje za przepis i pozdrawiam.

      Usuń
    2. dziękuję za komentarze! super, cieszę się, że smakuje :))
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  25. Jak dla mnie za dużo oleju.Ja na taka porcję daję 60 g i jest wystarczająco wilgotne.Można zmniejszyć też dawkę sody i proszku.Bedzie bardziej smaczne.Pzdr.

    OdpowiedzUsuń
  26. 2 razy robiłam i 2 razy zakalec niestety...

    OdpowiedzUsuń
  27. co to znaczy cztery duże marchewki?

    OdpowiedzUsuń
  28. Mnie także dziś naszła ochota na marchewkowe pyszności:)Ciasto w piekarniku, nie dałam orzechów, bo nie było pod ręką.
    Mam nadzieję, że też wyjdzie pysznie:))
    Marta

    OdpowiedzUsuń
  29. Dałam sporo orzechów i czekolady, wyszło pyszne, chociaż trochę za mało jak na dużą blachę. Następnym razem dodam trochę mniej proszku, żeby nie było go tak czuć. Ogólnie wszystkim domownikom bardzo smakuje i ciasta niestety zaraz nie będzie :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Zrobiłam je, jest bardzo smaczne, goście byli zachwyceni. Jego wadą jest to, że za szybko znika. :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Wczoraj upiekłam. Miałam większą blaszkę 25x37cm i zwiększyłam ilość składników o 1/4, tylko oliwy dałam tyle co w przepisie oryginalnym. Użyłam również słonecznika zamiast orzechów. Wyszło super, puszyste, wysokie. Polecam. Na pewno będę często piec to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  32. A czy próbowałaś kiedyś piec ciasto marchewkowe z marchewką w innym niż pomarańczowy kolorze? Nie mam doświadczenia w tej materii i zastanawiam się, czy kogoś kiedyś skusiła chociażby czarna marchew...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczerze powiedziawszy nie spotkałam się jeszcze z czarną marchwią i nie wiem, jak sprawdziłaby się w takim cieście.. Jeśli jednak ma wilgotność i smak bardzo podobny do tradycyjnej marchewki, myślę, że można spróbować :)

      Usuń
  33. A mi wyszedl placek marchewkowy. Zrobilam z innego przepisu, ale moze nie potrzebnie miksowalam jajka z cukrem. Dobry to fakt. :-)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Hm, czy to możliwe że upiekło się już po pół godzinie? Czy piekarnik powinien być nastawiny na termoobieg? Pozdrawiam (piękę w termoobiegu; 190 stopni jak zalecane)

    OdpowiedzUsuń
  35. Tak, to możliwe. Czas pieczenia często zależy od piekarnika. Mój jest dość wysłużony, ponadto nie używam zwykle opcji pieczenia z termoobiegiem. Aby sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone, należy wbić w nie wykałaczkę - jeśli wychodzi sucha, to należy wyłączyć piekarnik. Jeśli nie - zmniejszyłabym temperaturę i np. przykryła ciasto folią, by nie spaliło się od góry.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  36. Dziekuje za odpowiedź :-) Dosłownie chwila a byłoby niezjadliwe bo i tak już było przeciągnięte o jakieś 5 minut:( Niestety nie wyszło w ogóle ani trochę podobne, ale jest smaczne . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  37. Witam, czy drobne oczka to te na ćwikłę, chrzan czy te troszkę większe? Na zdjęciach w ogole nie widac tej marchewki:)
    pozdrawiam
    gabi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam najmniejszych oczek, takie jak na chrzan będą ok :)

      Usuń
  38. Dziękuje za przepis dzisiaj własnie upiekłam ciasto pycha.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy