Biszkoptowo-otrębowe placuszki z jabłkami

07:16:00

Na pomysł ich przygotowania wpadłam wczoraj, kiedy myślałam, co by tu zjeść na śniadanie. To jeden z tych eksperymentów, który na pewno będę powtarzać częściej. Placuszki - mimo, że bez dodatku cukru! - były tak pyszne, że nawet nie wiem, kiedy ich cały stosik zniknął... :) Pełne błonnika i białka. Myślę, że można je nawet nazwać dietetycznymi. Takie lekkie śniadania są idealne na wiosenne poranki. Polecam!




Składniki:
2 białka
1 żółtko 
4 łyżki otrębów
1 łyżeczka siemienia lnianego
1/4 jabłka
+ opcjonalnie, jeśli wolicie słodsze placuszki - 1 łyżeczka cukru/stewii
odrobina oliwy z oliwek

Białka ubić na sztywno, dodać żółtko, wymieszać. Wsypać otręby i siemię lniane oraz obrane i drobno pokrojone w kostkę jabłko. Delikatnie wymieszać za pomocą łyżki.
Na rozgrzanej oliwie smażyć placuszki (ok. 1 duża łyżka na 1 placek). Gdy się zrumieni z jednej strony, przewrócić na drugą i smażyć na złoty kolor. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!

You Might Also Like

12 komentarze

  1. Ale delikatne, a jeszcze do tego zdrowe, no bo nawet bez cukru! :) Idealne na leniwe wiosenne śniadanko.

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem jeszcze przed śniadaniem, więc jest duża szansa, że sobie takie zrobię :) Wyglądają i na pewno smakują wspaniale! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Placuszki idealnie puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ooo poproszę takie pysznego biszkoptowego placuszka z jabluszkiem <3

    OdpowiedzUsuń
  5. i to jest świetne w takich placuszkach z jabłkami! nie trzeba dosładzać, bo jabłuszko robi to za nas:D

    OdpowiedzUsuń
  6. nie będziemy czekać do kolacji ... upieczemy na kolacje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super pomysł :) Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Polub blog na Facebooku

Obserwatorzy