Babeczki owieczki

08:08:00

Kiedy napotkałam na zdjęcie tych babeczek na jednej z amerykańskich stron, przepadłam. Wiedziałam, że muszę je zrobić. Sukcesywnie sprawdzałam w sklepach dostępność mini marshmallows i jakoś wcale mnie nie dziwiło, że 99% sprzedawczyń w sklepie, dziwnie na mnie patrząc, odpowiadało, że nie mają takiego asortymentu. Ech, to polskie zaopatrzenie...
W końcu - znalazłam. Małe pianki, które idealnie nadawały się do moich wyśnionych babeczek. Z początku jednak przemówił do mnie racjonalizm, kiedy spojrzałam na ich cenę. 10 zł za 100 gramowe opakowanie. O matko, ale zdzierają. Chyba obędę się bez - pomyślałam w pierwszej chwili i wyszłam ze sklepu z pustymi rękami. Jednak drugiego dnia, postępując zdecydowanie mniej racjonalnie, wróciłam do tego sklepu i popełniając morderstwo dla mojego portfela, dokonałam zakupu.
Tak oto powstały najbardziej urocze babeczki, jakie miałam okazję własnoręcznie zrobić. A najlepsze jest to, że ich fenomen nie opiera się jedynie na wyglądzie. Nie zawodzą też swoim smakiem!

Korzystając z okazji, chciałabym życzyć wszystkim czytelnikom
zdrowych, pogodnych i spokojnych Świąt,
wielu pysznych potraw
i miłego czasu spędzonego w gronie najbliższych.
A owieczki dołączają się do moich życzeń :)


Składniki (na 12 sztuk):

- 100 g masła lub margaryny
- 130 g cukru
- 2 jajka
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 150 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki mleka (użyłam maślanki)

Wszystkie składniki powinny mieć tempereaturę pokojową.

Tłuszcz utrzeć z cukrem na puszystą masę. Wbijać po jednym jajku dokładnie ubijając. Następnie dodawać stopniowo mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia , wanilię i mleko (wymieszać łyżką lub mikserem na małych obrotach). Gotowe ciasto nakładać do foremek muffinowych do ok. 3/4 wysokości. Piec w temp. 180 st. c przez 25 minut. Ostudzić.

Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
400 ml mleka
3 łyżki cukru pudru
100 g miękkiego masła

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, używając mniejszej ilości mleka. Odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło utrzeć w misce. Dodawać po łyżce zimnego budyniu, dokładnie miksując, by nie było grudek. 


Dekoracja:
mini pianki marshmallows
jajeczka czekoladowe
odrobina lukru

Babeczki smarować kremem budyniowym, układać na nim "futerko" z pianek marshmallows. Głowę owieczki zrobić z przepołowionego jajeczka czekoladowego, z lukru zrobić dwie kropki na oczy, z połówki mini pianki zrobić uszka i przylepić lukrem do jajeczka. Głowę umieścić na kremie tak, by stabilnie się trzymała ;) Babeczki schłodzić w lodówce przez ok. 2 godziny.

Smacznego!


You Might Also Like

19 komentarze

  1. to może i było morderstwo, ale grzechu warte!
    Wyszły piękne,cudne, słodkie i takie milusie;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Są cudowne! :)
    pewnie postąpiłabym tak samo z zakupem pianek xD takie zboczenie kulinarne :)
    Tobie również życzę WESOŁYCH ŚWIĄT! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wesołych i spokojnych świąt ;*

    a owieczki jak chmureczki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję! :)
      owieczki pasują do śnieżnej pogody za oknem :D

      Usuń
  4. o jakie kochane owieczki *-* aż żal je jeść ;p świetny pomysł ;)
    Wesołych i pogodnych świat Wielkanocy ;**

    OdpowiedzUsuń
  5. O, kochana! I kto tutaj jest mistrzynią? :)) Oczywiście, że Ty! Te babeczki skradły moje serce, są GENIALNE!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chyba nikt nie byłby w stanie się im oprzeć, a zwłaszcza dzieci:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Są śliczne! Aż żal jeść :) Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  8. ja też tak uważałam, dlatego większość rozdałam najbliższym :) Wesołych Świąt! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. są przeurocze i bardzo pomysłowe! :)
    Życzę wesołych świąt, ciepłej atmosfery, smacznego jajka, mokrego Dyngusa!

    OdpowiedzUsuń
  10. urzekły mnie te owieczki ;-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz!
Anonimowy użytkowniku, zostaw proszę swoje imię lub nick - będzie mi miło wiedzieć, z kim mam do czynienia :)

myTaste.pl

Jestem na

Durszlak.pl

Polub na Facebooku

Obserwatorzy